Christian Lindhart er ansvarlig redaktør i det danske fagbladet Journalisten.

Danske Journalisten har gjennomgått 52 saker fra frilanser: Finner sitatfusk i tre artikler

Men avpubliserer ikke artikler fra frilanser i plagiat-skandale.

Publisert Sist oppdatert

Det danske fagbladet Journalisten har totalt kjøpt inn 52 artikler fra frilansjournalist og forfatter Lasse Skytt, som er i hardt vær etter funn av plagiat og sitatfusk, først i danske Kristeligt Dagblad.

Skytts bok «Orbanland» har blitt trukket tilbake av hans danske forlag, og her hjemme har både Vårt Land, Aftenposten Innsikt, Klassekampen og Dagbladet tatt ned artikler mens de gjennomgår tekstene.

Nå har det danske fagbladet gått gjennom sine innkjøpte artikler, og finner tre tilfeller av sitater som enten er hentet fra annet sted, eller som kilden ikke kjenner seg igjen i.

Funnene gjelder blant annet et intervju med lederen for det islandske journalistlaget. Kun én av fire uttalelser hun siteres på i artikkelen, har hun gitt til Skytt. Det viser korrespondansen mellom dem, skriver danske Journalisten.

Artikkelen har fått synlige rettelser, i likhet med de andre som inneholder funn.

Men fagbladet sletter ikke tekstene. Det er viktig å vise fram hva fagbladet har foretatt seg, samtidig som artiklene har andre kilder som bygger opp under vinklingen, opplyser sjefredaktør Christian Lindhardt.

Til (norske) Journalisten sier Lindhardt at det selvfølgelig kan være vanskelig å dekke en slik sak når man selv er involvert, men mener de ville dekket saken på samme måte uansett.

Kun én av de totalt 52 innkjøpte artiklene er fra Lindhardts egen tid i fagbladet, sier han.

– De fleste er fra 2017 og 2018, og veldig mange artikler vi har sjekket er helt i orden. Vi har snakket med kilder som bekrefter det, og mange artikler han har laget handler om danske forhold. Det er kanskje litt vanskeligere å feilsitere folk som leser Journalisten, sier redaktøren.

Det danske fagbladet skriver at Skytt har erkjent og beklaget feil overfor dem. Journalisten.no har søkt kommentar fra Skytt, hittil uten respons.

Det danske fagbladet har tirsdag også publisert en oversikt over de ulike funnene i plagiatsaken.

Powered by Labrador CMS