– Styret jobber med siste finpuss av programmet, men vi kan allerede nå love et skyhøyt nivå på årets foredragsholdere, sier nestleder Synnøve Åsebø i Data-Skup-styret.

Data-Skup

Podkasten The Lazarus Heist kommer til Data-Skup

Geoff White kommer til Data-Skup for å fortelle om avsløringene om Nord-Koreas statlige hackerhær.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

22. oktober arrangeres Data- Skup på Clarion Hotel The Hub. På programmet står en rekke prisvinnende foredragsholdere, skriver Data-Skup-styret i en pressemelding.

– Vi lover at alle journalister - uansett nivå eller erfaring - kan lære noe på konferansen når Data-Skup inntar The Hub, sier nestleder Synnøve Åsebø i Skup-styret.

Jakten på cyberkriminelle

I mars 2022 forsvant kryptovaluta for fem milliarder kroner fra plattformen til nettspillet Axie Infinity. Norske spillere var blant de som ble rammet, og Økokrim samarbeidet med FBI om etterforskningen. Sporene peker mot den nordkoreanske hackergruppen «The Lazarus Group».

Geoff White, prisvinnende gravejournalist i BBC og har brukt måneder og år på å finne ut hvem The Lazarus groupe er. Noen av svarene presenterte han i BBCs globale podkast-suksess «The Lazarus Heist».

Til Data-Skup kommer White for å fortelle hvordan han gikk fram i granskingen av Nord-Koreas statlige online-krigere, hva de neste målene kan være, og ikke minst: Hva som kreves av oss som skal dekke framtidens cyberkriminalitet.

Programmet

På programmet står andre spennende prosjekter, skriver styret.

Svenska Dagbladets graveprosjekt med fokus på hva som trigger unge kvinner til spiseforstyrelser på TikTok. På Data-Skup forteller journalistene om hvordan de fra start jobbet med et format rettet mot unge. Samtidig som de sto overfor en rekke etiske utfordringer, ikke minst å selv unngå å publisere TikTok-videoer som kunne trigge sårbare unge.

Hvordan bygger en egentlig opp en gravesak tilpasset mobilformatet? VGs skrivecoach Svein Kjølberg skal vise frem konkrete eksempler på hva som funker - og hva som er drepen for en mobil-leser.

Når en historie dukker opp i sosiale medier, kan den skaper engasjement og spres raskt. Men ser man nøyere etter, er det uklart hvem som egentlig står bak saken - og hvor den kommer fra. På Data-Skup lærer datajournalist John Keegan fra The Markup bort en rekke verktøy som vil hjelpe deg med å finne ut hvem som står bak ulike nettsteder, og hvilke koblinger de har.

Første prisutdeling på tre år

Etter tre år med pause skal Data-Skup-prisen deles ut igjen. Den ble sist vunnet av Dagbladet i 2019 for artikkelserien «Krabbekrigens ofre».

Siden den gang har prisen fått nye statuetter. Juryen skal nå vektlegge både datatekniske metoder og digitale presentasjonsgrep. Les statuttene her. Nytt i år er at prisen deles ut til både en liten og en stor redaksjon.

Powered by Labrador CMS