Desperat kamp mot gjeldsinflasjon

Baugur-sjef bladde opp seks milliarder for å redde gratisavis.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Jón Asgeir Jóhannesson, den kontroversielle styreformann i det islandske investeringsselskapet Baugur, svelget en prislapp på 6,4 milliarder islandske kroner (37 millioner NOK) for å kjøpe ut mediedelen i 365 media som eier gratisavisen Fréttabladid. Av dette var 1,5 milliarder i kontant og resten overtakelse av gjeld. Nå jobbes det på spreng med å bygge opp en aksjonærliste.

Desperate tider

Som vi skriver i papirutgaven i dag, er det desperate tider i islandske medier. I oktober lå det an til en fusjon mellom Fréttabladid, som er Islands mest leste avis, og Posthusid Arvakri som publiserer landets nest største avis, Morgunbladid. Fusjonen ble avlyst fordi Arvakri ikke ville ta den økte risikoen en høyere gjeldsgrad (eller gearing) medfører, forteller administrerende direktør i 365 media, Ari Edwald, til Journalisten.

– Vi fikk en milliard (5,8 millioner NOK) mer i gjeld bare i oktober. Vi var nødt til å finne en kjapp måte å refinansiere på fordi vi hadde store lånefordringer som forfalt 5. november, dermed kjøpte Jon Asgeir ut mediedelen av 365 media og sikret driften, sier Edwald, som presiserer at Jóhannesson ikke eier det nye medieselskapet alene.

Myter om medieeierskap

– Operasjonen ble ledet av ham, og han er fremdeles majoritetseier, men vi jobber med å få inn andre investorer, legger han til. Han sier de nok vil miste mange av de mindre investorene fra det opprinnelige selskapet, men hevder at de store investorene stortsett vil være de samme.

Edwald er uenig i at det ville vært vanskelig å ha Jóhannesson som ene eier i selskapet.

– Det er en myte at medieeierskap er så mye mer distribuert andre steder: bare se på Murdochs News International og andre store medieaktører.

Powered by Labrador CMS