... det fikk åtte journalister også

To av Vinmonopolets toppledere fikk høsten 2003 en festmiddag på eksklusive Østmarkseteren utenfor Oslo av vinimportøren Stenberg og Blom, men det fikk åtte journalister også.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge mat- og vinjournalist Aase E. Jacobsen i Apéritif dumper det inn minst en middagsinvitasjon i uken til norske vinjournalister. På den aktuelle middagen på Østmarkseteren, som skryter av å ha en av Norges beste vinkjellere, hadde Jacobsen journalistkollega Geir Salvesen (Aftenposten) til bords.

Ifølge kveldens vert, administrerende direktør Marius Holst i Stenberg og Blom var også journalistene Ulf Dalheim (Adresseavisen), Gunhild Bjørnsti (frilans), Arne Ronold (Vinforum), Morten Schmidt (Dagbladets vinklubb), Hans Petter Saxlund (Rødt og Hvitt) og Oddvar Korme (Hotellbladet) til stede.

Faglig alibi

Foranledningen for middagsspisingen på Østmarkseteren, som mandag ble viet to helsider i VG, var markeringen av at det var 650 år siden familien Alighieri startet vinproduksjon i Gargagnago, like nordvest for Verona. Produsenten stilte derfor opp med en times program om produksjonen av Masi. Men det er ikke alltid man trenger et faglig alibi for å nyte god mat og god vin.

I likhet med Aase Jacobsen forteller VGs Stig Lundberg, som ikke var på Østmarkseteren, at det er flust med invitasjoner.

– Jeg fikk senest en i dag (tirsdag) som jeg meldte avbud til, men som jeg gjerne skulle deltatt på. For et par dager siden ble jeg invitert på Frognerseteren med en cognac-importør, men den slags er helt uinteressant, sier Lundberg.

VG sjelden på middag

– Blir det mange hyggelige stunder med hvite duker og levende lys?

– Nei, jeg går sjelden. For det første fordi det ikke er faglig interessant nok, men også fordi jeg ikke har råd til det. Jeg bor nemlig på Hønefoss, og det koster meg et hotellrom og bilparkering natten over hvis jeg skal delta på slike ting. VG dekker ikke sånt nemlig, sier han.

Jacobsen i Apéritif sier at det er veldig mange invitasjoner både til middager og gratisreiser, og at det er veldig forskjellig hvordan journalistene opptrer. Noen sier ja takk til det meste, mens andre er restriktive til middager uten faglig innhold og betaler utenlandsreiser selv.

Det sosiale tar overhånd

– Før var det mer ren vinsmaking, men nå er det mer og mer vanlig at det er middag og vin. Det er en blanding av faglig og sosiale hensyn, der det sosiale blir mer og mer framtredende.

– Ser du noe problem i å takke ja til slike invitasjoner?

– Nei, jeg synes ikke det er problematisk i det hele tatt. Noen sier de ikke kan skrive kritisk om en eller annen bedrift hvis de er med på en tur eller middag. Det skjønner jeg ikke. Jeg skriver det jeg vil, uansett, sier Jacobsen.

Powered by Labrador CMS