Det offentlige omgår loven

Mange offentlige virksomheter omgår lovreglene om offentliggjøring av søkerlister til toppstillinger, noe Justisdepartementet finner grunn til å beklage.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Dersom loven ikke endres, vil mange offentlige virksomheter fortsette med å omgå loven, fordi dagens system fører til at det er vanskelig å rekruttere ansatte til toppstillinger i det offentlige, heter det i et brev fra Helsedepartementet til Justisdepartementet.

Offentlighetslovens § 6.4 ble endret fra 1. januar 2001, slik at allmennhetens innsyn i søkerlister til offentlige lederstillinger ble mer begrenset. Helsedepartementet oppfatter at en viktig årsak til endringen var at offentlige virksomheter i lang tid hadde unnlatt å følge reglene. Hensikten var ifølge departementet å sikre rekrutteringen til offentlig sektor, særlig til toppstillingene, ved å øke forvaltningens adgang til å unnta opplysninger om søkerne og dermed styrke deres personvern.

Ikke fornøyd

Helsedepartementet er imidlertid ikke fornøyd med måten den nye lovteksten praktiseres, ikke minst i forhold til kravet om bruk av meroffentlighet. Departementet ønsker derfor å gjennomføre en ny lovendring som sikrer at søkere kan kreve å få sitt navn unntatt fra offentlige søkerlister. I brevet hevdes det at mange potensielle kandidater ikke ønsker å søke, fordi de av ulike årsaker ikke vil at søknaden skal bli kjent.

- Samtidig vet vi at mange offentlige virksomheter omgår reglene ved å sørge for at aktuelle kandidater søker stillingene meget sent i rekrutteringsprosessen, og dermed unngår å stå på offentlig søkerliste før de vet om de får stillingen eller ikke. Dette er antakelig ikke i tråd med offentlighetslovens prinsipper, men er en praktisk løsning som sikrer at man overhodet får habile kandidater å velge mellom, skriver Helsedepartementet.

- Et inntrykk

På spørsmål fra Journalisten kan ikke avdelingsdirektør Ingrid Slettum Høymork i Helsedepartementet vise til noen konkrete eksempler på omgåelse av reglene for offentliggjøring av søkerlister.

- Det er et inntrykk vi har, basert på samtaler med kolleger, at dette skjer i både kommunale og statlige virksomheter, sier hun.

Justisdepartementet er uenig i at lovendringen ikke har forbedret forvaltningens muligheter til å rekruttere søkere til ledende stillinger, og beklager dersom forvaltningsorganer forsøker å omgå loven i ansettelsesprosesser. Departementet mener at loven fungerer godt nok, og sier nei til å senke terskelen for å unnta opplysninger om kandidater til offentlige lederstillinger fra offentlighet.

Meroffentlighet

- Det framgår klart, både av forarbeidene og av Sivilombudsmannens uttalelser, at hensynet til at offentlighet kan skade søkerens nåværende arbeidssituasjon vil være et sterkt hensyn for å unnta opplysninger fra offentlighet. (…) Når unntaksbestemmelsen utformes som en adgang for forvaltningen til å unnta opplysninger fra offentlighet, følger det av offentlighetslovens § 2 tredje ledd at forvaltningen har plikt til å vurdere meroffentlighet, skriver Justisdepartementet i et svarbrev til kollegene i Helsedepartementet.

Powered by Labrador CMS