«Åndenes makt» og programleder Tom Strømnæss har laget 14 sesonger av det populære tv-programmet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
«Åndenes makt» og programleder Tom Strømnæss har laget 14 sesonger av det populære tv-programmet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Avdød onkel omtalt som spøkelse, klager tv-program inn til PFU

Mener «Åndenes makt» er useriøse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På tirsdagens møte må Pressens Faglige Utvalg ta stilling til hvordan en avdød mann er blitt omtalt i TVNorge-programmet «Åndenes makt».

I episoden sendt 23. september i år, tar tv-programmet for seg et hus på Støren hvor det skal ha skjedd en rekke uforklarlige hendelser. Med dette som bakgrunn valgte eieren å kontakte «Åndenes makt»-redaksjonen.

PFU-sekretariatet skriver i sitt sammendrag:

«Den synske Michael Winger ankom Støren. Han begynte å utforske huset. Den synske registrerte en eldre mann. Han kjente på lukt av gammelmannssvette. Han beskrev en mann som var høy, tynn, har markerte trekk, kortklipt hår, født i 1936, og som hadde hatt en hund da han var yngre. Den synske mente mannen hadde en sterk tilknytning til huset, var godt kjent i bygda, og figurerte i lokalpressen. Den klarsynet mener mannen kunne hett noe på A og I.»

Basert på blant annet dette forsøker redaksjonen å finne ut hvem denne mannen er. Flere mulige kandidater blir nevnt i programmet. Blant annet onkelen til klager.

I sin PFU-klage skriver klager at hun reagerer på at onkelen nevnes ved navn. Hun peker også på at hun ikke ønsker at onkelens ettermæle skal være at han er blitt et spøkelse.

«Det oppleves utrolig useriøst. Hele serien virker useriøs», skriver klager.

Hun mener tv-programmet kan ha brutt flere punkter i Vær varsom-plakaten:

  • 3.2: «Vær kritisk til valg av kilder og kontroller at opplysninger som gis er korrekte.»
  • 4.1: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.»
  • 4.3: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. [...] Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.»
  • 4.6: «Ta hensyn til hvordan ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn til mennesker i sorg eller ubalanse.»

TVNorge beklager at klager har opplevd det som krenkende at onkelen ble omtalt i programmet, og har tilbudt seg å redigere vekk navnet til onkelen i programmet med tanke på visning i strømmetjenester og repriser.

Kanalen mener imidlertid ikke at den har brutt reglene for god presseskikk.

Powered by Labrador CMS