Jon Herwig Carlsen kommenterte sport for NRK i en årrekke.
Jon Herwig Carlsen kommenterte sport for NRK i en årrekke.

Jon Herwig Carlsen er død:
– Et unikum som kommentator

Sportskommentator Jon Herwig Carlsen er død, 84 år gammel. TV-personligheten sovnet stille inn søndag, melder NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Han døde søndag kveld etter lengre tids sykdom. Han sovnet stille inn med de nærmeste rundt seg, opplyser sønnen Jon Christian Herwig Carlsen til NRK.

Carlsen vil huskes som en av Norges største formidlere av sport, og for mange vil han alltid være den ene halvparten av den svært populære kommentatorduoen han dannet sammen med Kjell Kristian Rike.

Sammen med Rike kommenterte Carlsen langrenn og skiskyting for NRK fra starten av 1970-tallet til Rike gikk bort i 2008. I 2007 fikk Rike og Carlsen Gullrutens hederspris.

– Et unikum

Kvinnenes fellesstart i Khanty-Mansijsk 18. mars 2012 ble Carlsens siste renn som NRK-kommentator.

– Han var et unikum som kommentator i NRK i rundt 50 år, sier tidligere kollega Arne Scheie til NRK.

– Jeg vil jo huske Jon Herwig som en fantastisk god venn og kollega. Jeg var så heldig at jeg i 12 år fikk den gleden av å kommentere hopp sammen med ham. Jeg har hatt fantastiske år i NRK, men den tiden jeg fikk lov til å reise og kommentere med Jon tror jeg er noe av det største.

– Glede og aktivitet

Carlsen ble kjent for å lese opp limericks på lufta. Han er også mannen bak det velkjente uttrykket «stafett er stafett». Under ski-VM i 1982 var han også den som ropte da Oddvar Brå brakk staven: «La ham få en stav, da!»

– Det var alltid voldsomt med glede og aktivitet rundt han. Uansett hvordan det gikk i renn, hvis du snakket med han, ble du likevel optimist. Han hadde et vinnende vesen. Han var en bra journalist å ha rundt deg. Aldri sett han annet enn positiv og blid, sier Brå til NRK.

Ved siden av idretter som langrenn, skiskyting, hopp og ishockey kommenterte Asker-journalisten også motorsport, seiling, roing, sykling, ishockey og curling med stor innlevelse og fagkunnskap. Han var med i alle VM og OL, både sommer som vinter, fra tidlig på 1970-tallet.

Powered by Labrador CMS