Nyhetene fra London drøyer

Ansatte venter i spenning på nytt fra Mecoms hovedkvarter i London. Tillitsvalgte vil ha ny eier for Edda Media.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagens styremøte i Mecom Group startet klokka 08.00 engelsk tid og fortsetter utover tirsdag ettermiddag. Styret skal behandle tunge saker, som eventuelt salg av Edda Media og virksomheter i andre land, samt vedta Mecoms budsjett for 2009.

Både konserntillitsvalgt i Mecom, Marianne Østlie og konserntillitsvalgt i Edda Media, Jan Erik Skau har fått signaler om at styremøtet i Mecom kan vare til sein ettermiddag eller tidlig kveld.

Etter børsslutt

– Det har skjedd før at Mecom-styret venter med å avslutte møter til børsen i London er stengt. Da får man litt tid til å utforme informasjonen fra styremøtet. Dermed kan det hende at det ikke kommer noen melding om utfallet før i morgen, sier Østlie, som også sitter som ansattrepresentant i Edda Medias styre.

Det er med andre ord uklart om det kommer informasjon til de Edda-ansatte i dag.

Vil ha ny eier

– Hva håper du blir utfallet av styremøtet?

– Det kunne vært veldig fint for Edda å få et nytt eierskap. Det er vanskelig å forestille seg at vi kan fortsette i Mecom, med selskapets elendige økonomi og vanskelige lånesituasjon. Det gir ikke så oppløftende utsikter, sier Østlie.

Hun slutter seg dermed til lederen av NJ i Edda Media, Carine Johansen og andre tillitsvalgte som gir uttrykk for at de ønsker seg ut av Mecoms klør.

Mye er uklart

Østlie understreker at det fortsatt er mange uklarheter rundt Edda Medias framtid.

– For det første er det uklart om Mecom kommer til å selge Edda Media og for det andre om de eventuelt har en ferdig avtale med en kjøper. Det kan hende at avgjørelsen utsettes. Ikke fordi Mecom ikke vil selge, men fordi de må vente på å få en avtale i boks, sier Østlie.

– Hva er du mest spent på når det gjelder utfallet av dagens styremøte?

– Som konserntillitsvalgt er jeg spent på hvordan Mecom har tenkt å løse sine finansielle problemer. Jeg tror styremøtet i dag behandler et framlegg fra administrasjonen på hvordan dette kan gjøres. En god del forskjellige alternativer har vært nevnt. Å selge Edda Media er et av dem, sier Østlie, som har bakgrunn fra grafisk seksjon i Fellesforbundet.

Flere muligheter

Ifølge Østlie har Mecom undersøkt flere andre muligheter for å realisere verdier:

* Salg av Mecoms eierandel på 51 prosent i den polske storavisen Rzeczpospolita. Tyske Springer er en aktuell kjøper.

* Salg av en avis og en rekke trykkerier i Nederland.

– Det skal også være aktuelt å be investorene bak Mecom om å reise mer kapital. Jeg oppfatter at konsernledelsen har jobbet med flere spor samtidig.

– Men å få investorer til å reise mer kapital i dagens marked er vel ikke den letteste oppgaven?

– Nei, sikkert ikke, svarer Østlie.

1750 ansatte

Edda Media har i dag 1750 ansatte, pluss avisbud, i 125 redaksjonelle publikasjoner, herav 48 avistitler, 67 nettaviser og digitale nisjeprodukter, 10 lokalradio- og to lokal-tv-stasjoner. I tillegg har Edda fire trykkerier og syv lokale distribusjonsnettverk. Se oversikt på Edda Medias hjemmesider her.

Både ledelse og ansatte venter i dag i spenning på nyheter fra London. Midt oppe i dramatikken skal likevel produksjonen gå sin gang.

– Her jobbes det for fullt. Vi er vant til spenning. Men det er klart at folk er opptatt av det som skjer i London, sier nyhetsredaktør Lasse Johannessen i Varden. Sammen med kollegene i Fredrikstad og Moss er de Varden-ansatte spesielt spente på utfallet av dagens styremøte i Mecom.

Problemregioner

Et eventuelt salg til A-pressen vil medføre at det nye konsernet kommer i konflikt med den regionale eierskapsbegrensningen på 60 prosent i Østfold/Akershus og Telemark/Vestfold/Buskerud. Derfor knytter det seg spesielt stor usikkerhet til de aktuelle mediehusenes framtid i disse delene av landet.

Aktuelle scenarier inkluderer både nedleggelser og salg til tredjeparter.

Trenger penger raskt

Mecom er under sterkt finansielt press og trenger penger raskt for å avlaste sine betydelige gjeldsforpliktelser. Selskapets gjeld skal være på om lag seks milliarder kroner, og lånene forfaller i tur og orden i tiden framover.

For Mecom kan det være en fordel å kunne vise kreditorene at det foreligger en avtale om salg av Edda Media når selskapets årsregnskap og balanseregnskap skal gjøres opp per 31. desember.

Slike faktorer kan tilsi en salgsavklaring før nyttår.

Powered by Labrador CMS