– Jeg lyver selvsagt ikke

(LESERKOMMENTAR): Erling Borgen svarer på John G. Bernanders påstander om at han lyver.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Uttalelsen om at John G. Bernander ikke ville ha en film fra ”den fredsaktivisten”, har jeg fra flere NRK-kilder. Blant annet fra programsekretær Tore Tomter, den mannen NRK hadde utpekt som min kontraktspartner.

Les også: Bernander mener Borgen lyver.

Det er heller ingen tvil om at jeg stoler mer på mine kilder i NRK enn på Bernander. Ikke minst fordi Bernander holdt skjult at han hadde mottatt to brev som protesterte mot filmen før ”Et lite stykke Norge” var sendt. Det ene brevet fra Aker/Kværner, det andre fra Næringslivets Sikkerhetsråd, der de hemmelige tjenestene er representert.

I brevet fra Næringslivets Sikkerhetsråd, het det blant annet at bedrifter var ”redde for at enkeltpersoner kan komme til skade hvis programmet medfører aggressive reaksjoner fra enkelte miljøer.”

Da Bernander og NRK hadde bestilt filmen, ”Et lite stykke Norge”, ble Bernander min sjefredaktør. Jeg er vant til at sjefredaktører står bak sine journalister og kommuniserer med dem når protestene strømmer inn. Å holde så alvorlige brev om en journalistisk produksjon skjult for de journalistene som jobber med saken er en svært uvanlig fremgangsmåte for en redaktør. For en NHO-direktør faller det kanskje mer naturlig.

Filmen ble vist to ganger på TV 2. Den er sett av over 400 000 mennesker. Den er ikke klaget inn for PFU eller domstoler. Ingen ting er dementert i filmen. NRK/Dagsrevyen har vist utdrag fra den flere ganger. Senest i fjor høst, da wikileaks-dokumenter tok opp forhold som vi avslørte i filmen.

Jeg er noe forbauset over at Bernander, nå som NHO-sjef, legger opp til omkamp om ”Et lite stykke Norge”.

Powered by Labrador CMS