Bra kritikk av Borgens film

Aftenposten gir en femmer, Dagsavisen gir fire, Dagbladet tre og Dagens Næringsliv tror Erling Borgen har truffet en øm tå med «Et lite stykke Norge». VG er negativ.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I går kveld fikk Norge endelig se den omstridte dokumentaren, som NRK-sjef John G. Bernander har gitt så kraftig markedsføringsstøtte. Kringkastingssjefen ville som kjent ikke vise filmen, fordi den var for ubalansert.

Per Haddal i Aftenposten skriver:

«Men et stykke meningsjournalistikk fra et meget problematisk felt må vi være voksne nok til å tåle og selv skape motforestillinger til.»

Mode Steinkjer i Dagsavisen:

»’Et lite stykke Norge’ er et eksempel på at filmens meningsinnhold og det journalistiske faktagrunnlag er viktigere enn formen og utførelsen, og det ville vært et tap for flere enn Borgen og støttespillerne Fritt Ord og Norsk Filmfond om filmen ikke hadde blitt vist. Norge trenger motstemmer, og både Borgen og filmen hans er viktige små stykker Norge som har minst like stor sprengkraft som missilene filmen demonstrerer virkningen av.»

Også Øyvor Dalan Vik i Dagens Næringsliv stiller spørsmål ved NRKs avvisning av filmen, sett i lys av det forholdsvis enkle redigerings- og etterarbeidet TV 2 gjorde for å få den visningsklar. TV 2 har blant annet henvendt seg på nytt til alle som ikke ville stille til intervju med Borgen:

«Man er nødt til å undre seg over hva som hindret NRK i å gå den samme redaksjonelle runden som TV 2 har gjort, selv om det ikke førte til at kommentarer ble gitt.»

Dagbladets anmelder Mikael Godø mener nettopp det faktum at så få har villet stille opp og forsvare seg, er grunn nok til å vise filmen. Han kaller imidlertid «Et lite stykke Norge» for «ikke særlig god».

VGs Olav Versto er ikke imponert over filmen, og sier han «forstår godt at NRK nektet å sende programmet med den begrunnelse at det ikke var godt nok». Samtidig mener Versto det var riktig av TV 2 å vise Borgens film, siden det har vært såpass mye snakk om den.

Powered by Labrador CMS