Sa nei til Borgen, ja til TV 2

Ikke før var Erling Borgens film ferdig, før Aker Kværners informasjonsdirektør var på TV 2-nyhetene. Borgen har forgjeves forsøkt å få ham til å snakke i seks måneder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Borgens film «Et lite stykke Norge» ble vist på TV 2 mellom klokka 20.00 og 21.00 i kveld. Uten noe intervju med representanter for Aker Kværner, som i filmen blir kritisert for sine oppdrag for amerikanske militære myndigheter på Guantanamo Bay. Ingen fra selskapet har villet stille seg foran Borgens kamera.

Men TV 2-nyhetene klokka 21.00 hadde et intervju med informasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Aker Kværner som hovedoppslag.

Stolte av jobben

Andersen erklærte at selskapet var stolt over arbeidet det har gjort på Guantanamo. Han gjentar det gjerne for Journalisten også:

- Ja, den jobben er vi stolte av.

- Hvorfor kunne du ikke si dette til Erling Borgen?

- Vi synes filmen hans gir et lite balansert bilde av de prosjektene som omtales. Vi har gitt informasjon om prosjektene til Borgen, men ville ikke delta i filmen.

- Kunne ikke dere ha rettet opp det dere mener er ubalansert i et intervju?

- Nei, vi synes ikke det.

«Helt utrolig»

Borgen og TV 2 gjorde mandag i denne uken et siste forsøk på å få et intervju med representanter for Aker Kværner i «Et lite stykke Norge». Da fikk Torbjørn Andersen se den TV 2-redigerte versjonen av filmen. Han fikk også tilbud om å bli med i redigeringsrommet og se hvordan intervjuet ble brukt i filmen. Svaret var igjen nei.

- Det er flott at Aker Kværner nå endelig står fram i full offentlighet og sier de er stolte av det de har gjort, sier Erling Borgen:

- Men det er helt utrolig at de ikke ville stille opp i dokumentaren.

Bondevik svarte skriftlig

Også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik fikk en privat visning av «Et lite stykke Norge». Det skjedde torsdag i forrige uke, og formålet var å intervjue ham om filmens opplysninger om norsk våpenindustri og utleie av norsk militært utstyr til Irak-krigen.

Bondevik fikk tre spørsmål fra TV 2s Odd Isungset som han, etter å ha tenkt seg om noen timer, valgte å besvare skriftlig.

- På denne måten bekrefter han at det vi påstår om den norske regjeringen er riktig. For hvis det hadde vært noe galt, hadde han nok sagt det, sier Borgen.

Få endringer

TV 2 har ikke foretatt store endringer i «Et lite stykke Norge», etter at kanalen kjøpte visningsretten fra NRK. Filmen er fem-seks minutter kortere, Borgen har lest inn en ny kommentar, TV 2 har selv bidratt med opptak fra et nyhetsinnslag fra Guantanamo og ellers er det snakk om noen endringer i musikk og bilder.

Powered by Labrador CMS