Einar Hålien. Foto: Birgit Dannenberg

IJ: Ingen krevde konfidensiell behandling

Ingen av søkerne til stillingen som ny IJ-leder krevde konfidensiell behandling, slik styreleder Einar Hålien har hevdet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er stor uklarhet omkring ansettelsesprosessen på IJ. Ingen av søkerne på stillingen som ny leder for Institutt for Journalistikk krevde konfidensiell behandling. Det forteller søkerne selv til Journalisten.

Ole Petter Pedersen i Driva sier at han søkte innen fristens utløp 15. mai.

– Jeg ba ikke om konfidensiell behandling, men ba om å få beskjed om når navnene ville bli offentliggjort, slik at jeg selv kunne informere mine kolleger, sier Pedersen.

Rekve og Kippenbroeck

Det samme gjelder Frode Rekve og Nikolaas A. Kippenbroeck. Ingen av dem forlangte konfidensiell behandling. Begge har tilknytning til IJ fra før, Rekve som ansatt i seks år og Kippenbroeck som innleid kursleder.

Fjerdemann som søkte innenfor fristens utløp, IJ-medarbeider Gunnar Bodahl-Johansen, var åpen fra første dag. Den femte søkeren, redaktør i Fredriksstad Blad, Erling Omvik, har vært med i prosessen siden fristens utløp, men ga endelig beskjed om at han var søker først ved 19-tiden onsdag.

– Da Hålien sa at han ville offentliggjøre søkerlisten dagen etter, hadde jeg selvsagt ikke noe imot det, sier Omvik.

Ville ikke offentliggjøre listen

Dette står i motsetning til det styreleder og leder for ansettelsesutvalget, Schibsteds konserndirektør Einar Hålien, opplyste. I en sms på kvelden mandag 18. mai skrev Hålien:

»– Vi offentliggjør ikke søkerlisten. Flere av søkerne og andre interesserte har bedt om konfidensialitet. Ansettelsesutvalget, som består av Arvid Sand, Elin Floberghagen, Erika Jahr og meg, samles i neste uke for å begynne behandlingen. Tidspunkt er ikke endelig, men det blir trolig den 28.5..»

Burde vært tydeligere

Einar Hålien sier nå at han skulle vært tydeligere på selve prosessen rundt søknadene, men fastholder at han fram til i dag ikke følte at han kunne gå ut med navnene. Han viser til at en av søkerne trakk seg, og at flere personer var i tenkeboksen da han første gang fikk henvendelse om å offentliggjøre søkerliste.

– Det er mulig dette kunne vært gjort annerledes, men hvorfor skulle jeg finne på dette med konfidensiell behandling, spør han.

Anbefaler Omvik

Et intervju med Hålien tidligere i dag på f-b.no har også vakt reaksjoner. I intervjuet går Hålien meget langt i å anbefale sjefredaktør Erling Omvik som ny IJ-leder. I intervjuet bekrefter han at Omvik ble bedt om å søke og sier:

«Vi som sitter i utvalget, NJ-leder Elin Floberghagen, MBLs Arvid Sand, ansatterepresentant Erika Jar og undertegnede, mener Omvik er en sterk kandidat, både i forhold til de organisatoriske evnene denne stillingen krever, og når det gjelder kunnskap innenfor det journalistiske feltet.»

Reell søkerprosess

På spørsmål fra Journalisten om dette betyr at hele søkerprosessen er et spill, svarer Hålien:

– Nei, dette er virkelig en åpen og reell søkerprosess. Sitatet over er nok riktig, men jeg sa også noe mer, nemlig at også de andre fire søkerne er meget sterke kandidater. Verken jeg eller ansettelsesutvalget har noen favoritt.

I kommentarfeltet i f-b.no skriver «Abonnent tidligere» at «det ville være en meget positiv nyhet for FB hvis dere fikk byttet redaktør», mens «Senior» skriver at «Omvik på toppen av IJ og Bodahl-Johansen i redaktørstolen for FB vil være en lykkelig løsning.»

Powered by Labrador CMS