Mitt 2020:

Produsent, regissør og fotograf Linn Therese Amundsen i Zacapa Film har fulgt familien Ingebrigtsen i flere år, også gjennom koronaåret 2020. Her er hun på opptak i Sandnes, der familien bor.

– Å ha smitta en Ingebrigtsen, dét vil du ikke ha på rullebladet

Produsent Linn Therese Amundsen i «Team Ingebrigtsen» fikk tid til å puste og begynte å løpe i 2020.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Norge stengte i mars, måtte alle være mer hjemme.

Men Linn Therese Amundsen og kollega Tale Kristine Skeidsvoll måtte flytte inn hos familien Ingebrigtsen.

Dette for å få lov til å filme til sesong fire av dokumentarserien «Team Ingebrigtsen», som Zacapa film allerede var i gang med å produsere før nedstenginga, om familien Ingebrigtsen og løpebrødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen.

Holdt fem meter avstand

– Det var litt angstfullt i starten, men etter hvert så følte jeg at alle ble litt mer avslappa, sier produsent, regissør og fotograf Linn Therese Amundsen til Journalisten.

– Å ha smitta en Ingebrigtsen, dét vil du ikke ha på rullebladet, understreker hun.

Amundsen og Skeidsvoll bodde ei knapp uke i kjellerleiligheta i huset til familien Ingebrigtsen, som de har fulgt i flere år allerede, gjennom trening, hverdag og konkurranser.

Da de først kom fram, etter å ha kjørt bil fra Oslo, holdt de fem meter avstand på utsida av huset, og visste ikke om de ville få lov til å filme noe mer i det hele tatt. Gjert Ingebrigtsen var stressa over situasjonen, forteller Amundsen.

MITT 2020

  • Journalisten oppsummerer 2020 med å snakke med et knippe mediefolk om hvordan deres år har vært – på godt og vondt.
  • I dag: Linn Therese Amundsen i Zacapa Film, som produserer «Team Ingebrigtsen»

– Da vi kom dit, sprita vi mygger og annet utstyr. Vi var selvsagt livredde for at vi skulle bringe med oss smitte. Jeg følte at vi roa oss litt i takt med Gjert, sier Amundsen.

– Etterlengta pause

Det var far og trener, Gjert Ingebrigtsen, som la føringene for hvordan disse opptaksdagene ble.

Mens de bodde hos familien, kunne ikke filmteamet møte andre mennesker, ikke en gang gå på butikken. Strenge håndvaskrutiner var de allerede vant med når de var sammen med Ingebrigtsen-familien – det ble bare hakket strengere nå, ifølge produsenten. Ellers var familien svært vant til å ha de to filmfolkene rundt seg.

– Jeg følte ikke at det var noen overraskelse i huset at vi flytta inn, vi har vært der såpass mye og kjenner dem så godt at det var ikke veldig annerledes.

Resten av året ble helt snudd på hodet for Amundsen og filmteamet i Zacapa Film, som lager serien for NRK.

Sommeren skulle egentlig fylles med OL i Tokyo, EM i Paris, treningsleirer og flere stevner sammen med Ingebrigtsen-brødrene. Etter planen hadde det blitt en svært hektisk vår og sommer. Amundsen sier i dag at hun ikke helt visste hvordan de skulle løse produksjonen når Norge, og verden, ble stengt.

– Det hadde blitt et sinnsykt res. Selv om vi mistet halve produksjonen vår, så fikk vi på en måte faktisk en etterlengtet pause, sier hun.

– Det beste som skjedde var at vi fikk hvilt oss litt. Jeg kan ikke huske sist jeg hadde en ordentlig ferie, så det var veldig deilig å ha en roligere sommer, selv om dette selvfølgelig er en forferdelig situasjon som en aldri skulle ønske seg.

Jeg har blitt litt bitt av løping. Man får veldig respekt for at noen pusher seg så hardt, to ganger om dagen, gjennom hele året.

Begynte selv å løpe

Zacapa Film er et lite produksjonsselskap med få ansatte. Selv om alle planene ble snudd om, har ikke konsekvensene vært så alvorlige som man kunne ha frykta. Selv om de på en måte «mista» halve produksjonen, dette året, fikk de en avtale med NRK om en ny sesong neste år.

De to episodene i denne sesongen var det innholdet de fikk produsert nå. I tillegg blir det fire nye episoder i 2021

– Så det resulterte i at vi fikk hodet litt over vannet og et år til med jobb. Jeg tror det er mange som har opplevd at de har hatt mer tid, og fått tenkt seg litt om. Man får virkelig tid til ettertanke.

– Så hvis jeg spør hva som er det beste som skjedde i år, er det dette du vil trekke fram?

– Ja, men kanskje det aller beste som skjedde, var at jeg begynte å løpe, sier Amundsen, som også har fått tips av Filip Ingebrigtsen om valg av løpesko.

– Jeg har blitt litt bitt av løping. Man får veldig respekt for at noen pusher seg så hardt, to ganger om dagen, hver dag, gjennom hele året. Jeg holder meg til to-tre økter i uka i moderat mosjonisttempo.

Kjøpte kirke på impuls

Året har også bydd på mye venting, for Amundsen og filmteamet. Venting på hva som ville skje, og usikkerhet på om de kunne bli med for å filme.

– Hva er det rareste som har skjedd i år?

– Det rareste? Nei, hele situasjonen har jo vært veldig absurd, men jeg kommer ikke på noe spesifikt, sier Amundsen.

Senere den dagen sender hun en e-post, da hun plutselig kommer på at det skjedde noe veldig rart, som ikke engang var koronarelatert:

– Du spurte om det rareste som hadde skjedd dette året. Det må ha vært at Zacapa Film og ei venninne kjøpte ei gammel frikirke i Tvedestrand på impuls, skriver Amundsen.

Hun tok venninnen med på roadtrip til Egersund, i et lite jobbærend der hun skulle scanne noen barnebilder av Gjert Ingebrigtsen, som skulle inn i første episode av fjerde sesong, forklarer hun videre.

– Da fant vi altså en kirke på veien, som vi faktisk endte opp med å kjøpe.

Mer forberedt nå

Fremover jobber Zacapa Film videre med neste sesong av Team Ingebrigtsen. Det blir veien mot OL og et tilbakeblikk på brødrenes historie - hvilken rolle de har i teamet og hvilken betydning de har hatt og fremdeles har for hverandre.

– Jakobs satsing fra svært ung alder og hans «reise», Henrik som pionér for Team Ingebrigtsen, og Filip som den i midten som hadde mye motstand før han fikk sitt gjennombrudd.

Denne siste sesongen skulle som alltid bygges rundt mesterskapene, men om de blir utsatt eller avlyst også neste år, så skal teamet uansett klare å lage fire nye episoder, mener Amundsen. Dette fordi de er mer forberedt og vant til begrensningene når det gjelder koronasituasjonen.

I tillegg til Team Ingebrigtsen, er Zacapa Film også i gang med piloter til nye prosjekter.

– Hva vil du si du har lært mest av i løpet av 2020?

– At alt kan skje. Ingen skulle tro at en hel verden ble ramma av det samme. Jeg kommer til å sette veldig pris på å få reise igjen og å omgås folk på en normal måte.

Powered by Labrador CMS