Flaks og dyktighet med Førde

Einar Førde innrømmet på sitt siste møte i Kringkastingsrådet at NRKs framganger i hans sjefstid ikke bare skyldes egen dyktighet, men også flaks.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det nærmer seg 16. juli og John G. Bernanders overtakelse av sjefsstolen i NRK etter Einar Førde. I går oppsummerte Førde sine år som kringkastingssjef foran Kringkastingsrådets medlemmer. Han trakk fram tre ting han var spesielt godt fornøyd med, skriver Aftenposten.

- Det største økonomiske løftet gjennom 1990-årene var utbyggingen av distriktskontorene. Planene om regionale nyhetssendinger på fjernsyn var ytterst omstridt, og ble først lagt på is. Jeg tok tak i denne tråden, og i 1991 laget vi en lausunge vi kalte Vestlandsrevyen på et sted hvor jeg følte meg trygg på befolkningen, sa Førde.

NRK-ledelsen mente distriktssendinger ville være som betong i sendeskjemaet i både radio og tv.

- Dersom vi var best på distrikt, ville vi vinne kampen om markedsandeler. Og det har vi gjort.

I tillegg kom utskillelsen av P1, P2 og Petre, også dette omstridt.

- En del av de tingene vi har gjort, har hatt et element av flaks i seg. Det er ikke alltid vi har visst hva vi har drevet på med. Trekanalradioen hadde derfor et anstrøk av flaks. Blant annet var jeg usikker på miksen mellom riksstoff, lokalstoff og seriøsitet i P1. I det europeisk radiolandskapet er oppslutningen til P1 bemerkelsesverdig.

Førde er også stolt av det arbeidet NRK la ned under Lillehammer-OL.

- OL åpnet opp dører mot en verden og miljøer som vi aldri før hadde hatt kontakt med. Når New York Times skrev at en av forutsetningene for suksessen til CBS var kvaliteten på vertskringkasteren, gjorde det noe med selvtilliten vår.

Powered by Labrador CMS