Miljøparti med rekordsuksess blant journalistene

Professor Frank Aarebrot syns det er oppsiktsvekkende endringer på journalistenes storting.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) oppnår en oppslutning på seks prosent blant journalistene i årets medieundersøkelse. Dermed er partiet større enn Rødt, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Det er første gang siden undersøkelsen startet opp i 1999 at miljøpartiet er inne på journalistenes storting.

Mister flertall

Og det er ikke den eneste endringen. Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstrepartiet har mistet stortingsflertallet blant journalistene på få år. Siden 2001 skjedde det første gang i fjor at de to partiene fikk under halvparten av stemmene. I år oppnår de to regjeringspartnerne kun 41 prosent oppslutning blant de journalistene som oppgir hvilket parti de ville ha stemt om det var stortingsvalg i morgen.

– Det er oppsiktsvekkende det som skjer med Ap og SV. Og det som skjer med De Grønne har aldri skjedd før, sier Frank Aarebrot.

Han sier SV og Venstre er overrepresentert, mens KrF, Senterpartiet og Fremskrittspartiet er underrepresentert blant journalistene. Han tror synlighet er medvirkende til MDGs suksess.

– Tre partier kjemper om 10 prosent av stemmene. Venstre er klistret til opposisjonen og SV er klistret mot Ap i miljøspørsmålet. Og MDG er ren og grønn.

Rødgrønne redaktører

Et annet funn er at dagens rødgrønne regjering er marginalt større blant redaktørene enn journalistene. Det forklarer Aarebrot med mediestøtten.

– De ser kanskje den sittende regjering som bedre garantist for pressestøtten. Men også blant redaktørene er de grønne på vippen med ett mandat.

Powered by Labrador CMS