«Håndbok for politisk ledelse», publisert i Aftenposten, er ifølge juryen Årets avistegning.

Fredrik Skavlan står bak Årets avistegning

Hedret under Årets medieleder-konferansen i Kristiansand.

Publisert Sist oppdatert

Med tegningen «Håndbok for politisk ledelse» vinner Fredrik Skavlan prisen for Årets avistegning. Tegningen ble publisert i Aftenpostens lørdagsutgave 2. september 2023.

Juryen gir også hederlig omtale til tegninger fra Morten Mørland og Christian Bloom.

Prisen ble delt ut av kulturminister Lubna Jaffery under konferansen Årets medieleder i Kristiansand i dag. 

Selvironi på Stortinget

– Denne prisen overgår det meste. Det var avistegner jeg alltid ville bli, før tv tok meg. Og med tanke på det skyhøye nivået vi har på avistegnere i Norge, får man bare håpe juryen vet hva de gjør. Takknemlig er jeg uansett, sier Skavlan om prisen.

Fredrik Skavlan tok imot prisen for Årets avistegning i Kristiansand i dag.

Han legger til:

– I enkelte land kan denne typen «ydmykelse» bli tatt ille opp, men heldigvis er de godt forsynt med selvironi på Stortinget. Den har de sannelig fått bruk for, sier avistegneren.

Skavlan er medlem av Tegnerforbundet og innkjøpt av Nasjonalbiblioteket.

«Fredrik Skavlan har brukt avistegningens virkemidler til å formidle en stor og kompleks sak på en svært enkel og treffende måte. Enkelheten er banal og knusende. I sin barnlige uskyldighet er den ganske streng», skriver juryen om tegningen.

– Enorm bredde

– Årets konkurranse viser at det er en enorm bredde, kvalitet og kreativitet blant norske avistegnere. Det er svært gledelig, men har også gjort det krevende å velge en vinner. Vi mener imidlertid at Fredrik Skavlan, på flere måter, står ut og fram som årets beste tegning i svært skarp konkurranse, sier juryleder Tom Erik Thorsen.

– Virkemidlene og uttrykket illustrerer på en aldeles utmerket måte en sak som engasjerte hele landet - og det satiriske, barnlige og strenge fanger leseren, fortsetter jurylederen.

Juryen trekker i tillegg ut to tegninger som får hederlig omtale: Christian Blooms  «Julestjerna», publisert i Vårt Land og Morten Mørlands «Kneblet», publisert i VG.

Juryen har bestått av juryleder Tom Erik Thorsen (sjefredaktør i Varden), Tone Sofie Aglen (politisk kommentator i NRK), Jens Kihl (kulturredaktør i Bergens Tidende) og Bianca Boege (stedsansvarlig Avistegnernes Hus).

Årets avistegning deles ut årlig av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening. 

Christian Blooms tegning «Julestjerna» prydet hele forsiden på papirutgaven til Vårt Land.
Morten Mørlands tegning av Erling Borgen i VG, fikk også hederlig omtale.Powered by Labrador CMS