Leserbrev førte til ny minnespalte

En utrolig fin gest til oss som har mistet et lite barn, sier kvinnen som skrev brev til Fredriksstad Blad.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En kvinne som bar på nytt liv måtte reise den tunge veien hjem fra sykehuset uten å ha med seg sitt lille barn. Hun opplevde det som urimelig å måtte betale nær 5.000 kroner til sammen for dødsannonser i Fredriksstad Blad og Moss Avis. Derfor skrev hun brev til avisene:

– Hvis man kommer ut fra sykehuset med en levende baby og ønsker å fortelle det i avisen, da koster det ingenting. Men om man reiser hjem uten levende barn, da koster det skjorta å annonsere hos dere, skrev Charlotte Dahlby Yrvum i brevet, som gjengitt i Fredriksstad Blad sist fredag.

Tabubelagt

Etter en utveksling med Yrvum svarte ansvarlig redaktør Erling Omvik i Fredriksstad Blad med å opprette en ny minnespalte under navnet «Livet slokner».

– Den nye spalten er for alle som opplever et tap. Enten det skjer i magen eller er dødfødt, om en familie mister noen i en trafikkulykke, til kreftsykdom eller krybbedød. Da kan nær familie eller venner skrive om det enkelte oppfatter som tabubelagte deler av livet, sier Omvik.

Det vil være gratis å rykke inn tekst i den nye spalten, men avisa forbeholder seg retten til å redigere i dem. Avisen vil fortsette å ta betalt for ordinære dødsannonser, som ikke redigeres.

Valg

– Vi tjener penger på dødsannonser, og det er ikke noe umoralsk i det. Men heretter vil leserne i Fredriksstad Blad ha et valg.

Redaktøren sier han vil ha et åpent sinn på hvordan den nye spalten utvikler seg. Den ble første gang omtalt fredag, og avisen vil informere om spalten på sidene med «nytt om navn»-stoff.

Ufarliggjørende

Charlotte Dahlby Yrvum, som aldri fikk med seg lille Albert hjem, er glad for at Fredriksstad Blad oppretter spalten. Hun understreker at det økonomiske bare er en side av at hun tok opp saken, og mener det handler mer om å få fortelle om sitt barn på linje med andre.

– Det er like naturlig for oss å ha det. Det er vanskelig nok å komme hjem uten baby, med sorgen og tapet. Når de lager en spalte gjør de det lettere å fortelle at vi også hadde et barn. Det er en utrolig flott gest til oss som har mista et lite barn, sier Yrvum.

Hun mener den nye spalten bidrar til å ufarliggjøre det tabubelagte, og at det blir lettere å snakke om. Yrvum håper flere aviser følger Fredriksstad Blads eksempel.

– Jeg håper folk benytter seg av det. På et forum jeg følger er det mange som skriver at de har savnet det.

Ifølge nettsidene til Landsforeningen for uventet barnedød er det årlig rundt 200 dødfødsler og drøyt 10 tilfeller av krybbedød i Norge. Foreningen hadde ikke anledning til å kommentere Fredriksstad Blads nyopprettede spalte.

Powered by Labrador CMS