Kommentar:

Norske medier beskyldes for å løpe i flokk. Noen ganger gjør de bokstavelig talt det.

Derfor løper journalister i flokk - og andre ting du kanskje lurer på

Ny spalte forklarer hvorfor mediene tar valgene de gjør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst fikk Journalisten 150.000 kroner i støtte fra Fritt Ord til et prosjekt med arbeidsnavnet «Hvorfor tar mediene de valgene de gjør?». Etter hvert ble dette til «Derfor tar mediene de valgene de gjør» - som til slutt ble til vår nye spalte «Derfor», som vi lanserer i dag.

Og for å unngå eventuelle misforståelser: En spalte kan være så mye, men dette er meningsbærende journalistikk.

For folk flest

Selv om navnet er blitt kortere, er ideen den samme, nemlig å gjøre et forsøk på å forklare hvorfor mediene tar de valgene de gjør. Noen ganger kan det være dagsaktuelle saker som tas opp, andre ganger mer udødelige temaer – slik som det frilansjournalist Maren Sæbø skriver om i den aller første spalten: Derfor intervjuer til stadighet utenriksreportere taxisjåfører

Målgruppen for disse sakene er ikke kun journalister og redaksjonelle medarbeidere, men alle som er interessert i hvorfor mediene velger som de gjør. Vi skal derfor gjøre vårt beste for å unngå stammespråk og faguttrykk som kun vi som er i bransjen forholder oss til.

«Bygg inn» og publiser

Disse artiklene publiseres også med en liten vri. Nederst i høyre hjørne, under brødteksten, finner dere en knapp hvor det står «Bygg inn». Et forsøk på å fornorske «embed».

Inspirert av Faktisk og deres faktasjekker, åpner vi opp for at andre medier enkelt kan publisere disse artiklene på sin nettside. Det vil si: Formelt ligger fremdeles artikkelen «fysisk» på vår nettside, men den kan vises fram hos andre.

Klikker man på «bygg inn»-knappen får man to valg – enten kan man bygge inn hele artikkelen, eller man kan velge en kortversjon bestående av tittel og ingress.

Det eneste kravet vi stiller til medier som benytter seg av dette, er at de via en av presseorganisasjonene er tilknyttet Norsk Presseforbund og dermed Pressens Faglige Utvalg.

Vi måler ikke suksessen til denne spalten basert på hvor mange som tar dette i bruk. Det viktige for oss er å få laget interessant journalistikk som vi kan publisere i egne kanaler. Men støtten fra Fritt Ord gjør at vi kan gjøre dette eksperimentet.

Nederst i denne artikkelen finner dere også en «bygg inn»-knapp. Ikke fordi det er så aktuelt for andre å publisere akkurat denne artikkelen, men først og fremst for å vise fram hvordan knappen ser ut.

Kritikk = bedømme

«Derfor» skal være mediekritikk. Med ordet kritikk er det lett å tenke at det skal være en negativ og kritisk tilnærming til temaene vi tar opp. Og vi tar gjerne opp ting i denne spalten hvor mediene kritiseres. Samtidig tenker vi litt bredere. Kritikk handler ikke kun om å kritisere, men om bedømme. En teaterkritiker, for å ta et eksempel, slakter tross alt ikke alt vedkommende omtaler. Dermed er det også åpning for å løfte fram de gode valgene.

Fire profilerte skribenter og frilansjournalister vil bidra til «Derfor». De fire er Maren Sæbø, Øyvind Strømmen, Marte Vike Arnesen og Mina Ghabel Lunde. I tillegg vil den faste Journalisten-redaksjonen bidra ved behov. Kanskje også noen andre. 2020 er så langt et langt og blankt lerret, mye kan fremdeles skje.

Da gjenstår det kun å legge til:

Ikke spør deg selv «hvorfor» du må lese denne spalten. Tenk heller: «Derfor» skal jeg gjøre det.

Her er første bidrag i spalten «Derfor»:

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden under på en side der du vil vise denne artikkelen.

Lukk

Powered by Labrador CMS