Georg Apenes kan møte i PFU fra høsten av. Foto: Birgit Dannenberg

Slik blir PFU

Aftenposten og Nordlys får ledervervene. Georg Apenes inn for allmennheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg mener det er et ualminnelig sterkt lag. Det er en enorm bredde i bakgrunn, alder og erfaring og det er det viktig at dette utvalget har, sier Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold til Journalisten.

Apenes inn, Moræus Hanssen ut

Samtidig som Apenes kommer inn i utvalget går Oslos tidligere kinosjef Ingeborg Moræus Hanssen ut.

Sammensetningen av Pressens Faglige Utvalg skal vedtas før ferien av Norsk Presseforbunds styre.

Det er Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund som utpeker kandidater.

– Det er viktig at vi får folk som er interesserte i dette og som er villige til å bruke av sin tid. Rike blir de ikke av å sitte her, sier Kokkvold.

En liten bedring er likevel i vente. Kokkvold foreslår å øke dagens vederlagssats for møtende medlemmer fra 1500 kroner til 2000 kroner.

Få redaktørendringer

Norsk Redaktørforening har sine fem kandidater klare.

– Vi har innstilt på alle de som sitter der i dag, med unntak av Hans Kristian Vadseth som har gått av som redaktør i Fædrelandsvennen. Som erstatning for Vadseth har vi innstilt Håkon Borud i Tønsbergs Blad, sier generalsekretær Nils E. Øy.

Kandidatene fra Norsk Redaktørforening er foruten Borud, Hilde Haugsgjerd i Aftenposten, John Olav Egeland i Dagbladet, Kirsti Nilsen i Rana Blad og Ellen Arnstad i Henne. Hilde Haugsgjerd overtar ledervervet etter Odd Isungset.

Bytter tre av fem

Også NJ innstiller fem kandidater og det er kjent at Odd Isungset, som har ledet utvalget de tre siste periodene, trekker seg. Også Halldis Nergård fra Adresseavisen har ønsket avløsning. NJ-leder Elin Floberghagen sier de har ønsket å ta hensyn til geografi, alder kjønnssammensetning og kompetanse når de har innstilt NJs kandidater.

– Som de to faste medlemmene har vi innstilt Marit Rein fra Nordlys og Øyvind Brigg fra TV 2. Rein vil bli nestleder i utvalget. Første vara er Hege Holm fra NRK. De to andre varamedlemmene er Line Noer Borrevik fra Stavanger Aftenblad og Martin Riber Sparre fra DN.no.

Floberghagen sier det var et poeng å få med representanter fra begge de store kringkasterne.

– Det har vært mye flinke folk å ta av. Det ble etterlyst kompetanse på næringslivsjournalistikk og det er det flere som har her. Vi har prøvd å få fram et bredt og representativt utvalg og det mener jeg vi har lyktes med. Det er journalister med bakgrunn fra flere typer innhold og plattformer representert.

Sannum får fast plass

Allmennheten har i siste periode vært representert ved Henrik Syse, Camilla Serck Hansen og Ingeborg Moræus Hanssen som faste medlemmer. De fire vararepresentantene har vært Stig Inge Bjørnebye, Eva Sannum, Roy Jacobsen og Siri Bjerke.

Syse og Serck Hansen fortsetter som faste medlemmer og Sannum rykker opp fra vara til fast plass. Av de gjenværende varamedlemmene er det bare Bjørnebye som fortsetter. Inn som nye varamedlemmer rykker tidligere direktør for Datatilsynet Georg Apenes, datagründer Gry Cecilie Sydhagen og professor i medisinsk etikk, Reidun Førde.

Powered by Labrador CMS