Føler seg spilt over sidelinjen

Klubben får ikke uttale seg om ny redaktør før ansettelsesutvalget har funnet sin kandidat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var hele 17 som ville bli ansvarlig redaktør i Edda-avisen Gjengangeren i Horten. Ledelsen nedsatte et ansettelsesutvalg hvor avisens administrerende redaktør Øystein Hjørnevik og Eddas sentrale HR-sjef Per Suseg sitter sammen med en representant for de ansatte i avisen.

De ansattes representant er valgt, problemet er bare at han ikke får lov til å kommunisere med klubbstyret om hvem som er aktuelle kandidater.

To kvinner

Når Journalisten tar kontakt med Gjengangerens klubbleder Ellen Johannessen for å høre hvordan ansettelsesprosessen går, svarer hun at hun rett og slett ikke vet. Klubblederen kjente mandag til at det i alt var 17 søkere til stillingen, og at utvalget drev andre runde med intervjuer samme dag. I denne runden er det to kvinner og en mann.

De to kvinnene skal være Kristin Monstad Lund og Marie Olaussen, begge fra Edda-avisen Tønsbergs Blad. Journalisten har grunn til å tro at den tredje er Gjengangerens nyhetsredaktør Audun Bårdseth. Søkerlisten er ikke offentlig.

Må tie

Johannessen reagerer sterkt på at de ansattes representant i utvalget ikke har hatt mulighet til å drøfte kandidatene med de tillitsvalgte.

– Han får ikke lov fortelle oss det som skjer. Han sier hvor mange som har søkt, at de går videre med tre kandidater og at han føler han blir hørt i utvalget. Vi vet ikke om vi er enige i hans vurderinger, for vi vet jo ingenting, sier klubblederen.

Johannessen mener at de ansattes representant er havnet i en skvis som følge av at han ikke får gå i dialog med de tillitsvalgte og må ta avgjørelsen på egne skuldre.

Pussig

Forhandlingsleder Bente Sabel i Norsk Journalistlag mener dette er en pussig praksis. Hun opplyser samtidig at praksis med ansettelsesutvalg ikke er hjemlet i hovedavtalen mellom Mediebedriftenes Landsforening og NJ.

– Klubbstyret burde få innsyn søkerlisten, slik at har mulighet til å komme med en uttalelse, sier Sabel. Hun mener ansatterepresentanter i slike utvalg ikke må bli et filter mot de tillitsvalgte.

Klubblederen i Gjengangeren forteller at de ikke kommer til å uttale seg om kandidaten når utvalget har bestemt seg for hvem av de tre man ønsker å gå for.

– Det har jo ingen hensikt når kandidaten allerede er plukket ut. Hvordan kan vi uttale oss om noen vi ikke vet noe om?

Johannessen mener at opplegget er uheldig for den kommende redaktøren, i og med at det gir en snublende start. Hun legger til at hun opplever situasjonen og utsiktene til Gjengangeren som veldig gode.

Midt i

Klubben mener at slik ledelsen her opererer, bryter de hovedavtalens paragraf 9.15 som sier at de ansatte skal få mulighet til å uttrykke sin mening om utvelgelsen.

Administrerende direktør Øystein Hjørnevik er ikke enig i tolkningen av lovverket. Da Journalisten kontaktet Hjørnevik gjorde han det klart at man ennå ikke er ferdig med prosessen. Direktøren hadde dårlig tid, fordi han satt i andre runde intervjuer til stillingen som ansvarlig redaktør.

– Vi er i en prosess og har fortsatt kandidater i spill, sier Hjørnevik.

– Vi følger de regler som vi skal følge. Det er viktig. Vi ønsker og opplever at vi har en god dialog med klubben, og det er nødvendig å ha.

 

 

Powered by Labrador CMS