Martin «Marty» Baron fotografert på den røde løperen i forbinelse med premieren på filmen «Spotlight».
Martin «Marty» Baron fotografert på den røde løperen i forbinelse med premieren på filmen «Spotlight».

Marty Baron kommer til Nordiske Mediedager

– En legendarisk pressemann.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nordiske Mediedager kan i dag fortelle at Washington Posts avtroppende sjefredaktør er på årets program.

Martin «Marty» Baron regnes av mange som en av de mest innflytelsesrike redaktørene i vår tid. Han har vært sjefredaktør i Miami Herald, Boston Globe og Washington Post - og har også bakgrunn fra Los Angeles Times og New York Times. 28. februar går han av med pensjon.

– Marty Baron er en legendarisk pressemann. Vi er spesielt glade for at akkurat han kommer for å snakke om utfordringene for mediene i en stadig mer polarisert offentlighet, sier festivalsjef Guri Heftye i en pressemelding.

Baron har vært sjefredaktør i Washington Post siden 2013.

17 Pulitzer-priser er blitt tildelt ulike nyhetsredaksjoner under hans ledelse, og ti av disse mens han har ledet Washington Post. Gjennom hans periode i The Post har avisen vunnet fire priser for «National Reporting» og to for «Explanatory Reporting» i tillegg til prisene for «Investigative Reporting» og «Public Service». Sistnevnte pris ble tildelt på bakgrunn av avsløringene av den hemmelige overvåkningsaktiviteten til National Security Agency, skriver Nordiske Mediedager.

Før Baron ble sjefredaktør i Washington Post, hadde han samme stilling i Boston Globe. I løpet av hans 11 år i den avisen ble redaksjonen tildelt seks Pulitzer-priser.

Mest kjent er han for avdekkingen av de systematiske seksuelle overgrepene i den katolske kirke, som ble anerkjent med Pulitzer-prisen for «Public service» i 2003, og skildret i den Oscar-vinnende filmen «Spotlight» i 2015.

På Nordiske Mediedager skal Baron snakke om publisistenes rolle i en tid med desinformasjon, splittelse, polarisering og angrepene på den frie pressen.

– Baron og The Post har vært skyteskive for landets mektigste og samtidig ikke firet en tomme på å levere kvalitetsjournalistikk til sine lesere. Det blir spennende å høre hans betraktninger om veien videre for både USA og den frie journalistikken, sier Heftye.

I dag åpnet påmeldingen til årets konferanse, som vil være digital.

– Vi vet mediefolket er sultefôret på å ses, og skal gjøre vårt for å holde fyr på leirbålet, selv om det er digitalt. Vi skal sørge for det blir både «fag og fun», og noe å glede seg til også på kveldstid. Og skulle det gå an å møtes fysisk når vi skriver mai, så har vi planen klar for god gammeldags mediemingling.

Nordiske Mediedager går av stabelen fra 5.-7. mai i år.

Powered by Labrador CMS