Ansvarlig redaktør Bård Borch Michalsen var i godt humør første arbeidsdag i Haugesunds Avis. Foto: Glenn Slydal Johansen
Ansvarlig redaktør Bård Borch Michalsen var i godt humør første arbeidsdag i Haugesunds Avis. Foto: Glenn Slydal Johansen

Vil ha temperatur i Haugesund

HAUGESUND/OSLO (Journalisten): Bård Borch Michalsen vil være en synlig redaktør i sin nye lokalavis.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag var første arbeidsdag for Bård Borch Michalsen som ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis. Det første han skal gjøre i den nye jobben er en times samtale med hver ansatt.

Entusiasme

– Jeg må få oversikt over teamet. Det blir ingen forvandlinger i mai, sier Michalsen på spørsmål om hvilke ambisjoner han har for sin nye avis.

Litt har han tenkt likevel. Til egen avis sier redaktøren at han skal være synlig i byen både på redaksjonell plass og som foredragsholder, møteleder og debattant i lokalsamfunnet. Overfor Journalisten antyder han at Haugalandets fremste medium kan bli mer spennende.

– Jeg har en forestilling om at nett og papir kan bli bedre. Vi kan bli mer offensive og skape mer temperatur. Vi skal både glede og irritere, og skape mer entusiasme for den saks skyld.

Han ser også at det digitale området må utvikles videre.

– Vi er inne i en av de største forandringsprosesser noensinne. Vi har et produkt som er trykket på døde trær. Nett er høyt prioritert og det handler om å få et godt samspill og dyrke kanalens særpreg.

Han mener forskjellene mellom de ulike mediekanalene vil øke.

– Jeg tror dobbeltpublisering vil gå bort. Og i flimmerverdenen har folk fortsatt behov for en redigert utgave i løpet av døgnet.

13. største avis

Michalsen er født i Trondheim, men omtaler seg selv som en «fullblods nordlending» etter mer enn 30 år i landsdelen. Han har forlatt Harstad Tidende med drøyt 11.000 i opplag til fordel Haugesunds-avisenes knapt 28.000 eksemplarer. Det gjør hans nye arbeidsplass til landets 13. største avis. Foruten riks- og regionavisene er kun Drammens Tidende, Romerikes Blad og Sunnmørsposten større.

– Haugesund ligner Harstad på flere måter. Det er en kystby, sildeby og begge er i utkanten av fylket. Da er det en del problemstillinger som oppstår. Du blir glemt av fylkeshovedstaden, sier Michalsen, og sender et verbalt spark i retning Tromsø.

Kile

Hans nye avis ligger mellom Stavanger i sør og Bergen og Hordaland, som grenser direkte til Haugesund kommune, i nord. Dekningsområdet er da også fylkesoverskridende, og inkluderer Hordaland-kommuner som Bømlo, Sveio og Stord. 

Men Michalsen er opptatt av å si at den Edda-eide avisen ikke har hegemoni i sentrum av sitt dekningsområde heller. Som de viktigste konkurrentene i utgiverkommunen trekker han fram NRK, TV Haugaland, Radio Haugaland og gratisaviser. Også Mediehuset Haugesunds Avis har en radiokanal og TV-redaksjon innenfor sine dører. 

Åtte år nok

Når Michalsen valgte å forlate Harstad Tidende, hadde det flere grunner. Han mener blant annet at en sjefredaktør ikke bør sitte for lenge. Med åtte år i sjefsstolen i Harstad mente han det var riktig å lete etter noe nytt. 

– Siden jeg begynte å jobbe i 1976 har jeg vært ulike steder i epoker på seks til åtte år. For egen del er det sunt at jeg slutter.

Som han legger til, det man ikke har klart å gjøre innen åtte år klarer man kanskje heller ikke å gjøre. 

Dessuten har valget av Haugesund også familiære grunner. Kona er fra området.

Fotball og Europa

Det er et par forskjeller 54-åringen trekker fram som viktige mellom Harstad og Haugesund. En av dem er at byens flyplass, som ligger i nabokommunen Karmøy, har direkteforbindelse til Europa. En annen er at hans nye by har et fotball-lag i Eliteserien.

Da Haugesund utlignet til 1-1 mot Lillestrøm søndag hadde Michalsen allerede innarbeidet sitt nye favorittlag.

– Jeg reiste meg i ren refleks og jublet, smiler han.

Før Michalsen begynte i Harstad i 2004 hadde han redaktørerfaring fra Andøyposten, og jobberfaring fra Altaposten, A-pressens Osloredaksjon. Journalistkarrieren startet i Moss Dagblad.

Powered by Labrador CMS