NTB-fotograf Ole Berg-Rusten (t.v.) og NRK-fotograf Nadir Alam før avgang med pool-helikopteret.

Hektisk da mediene gikk sammen om helikopterbilder fra flommen: – Fikk bekreftelse et par minutter før avgang 

– Gir et helt annet bilde av omfanget av katastrofen.

Publisert Sist oppdatert

Et initiativ fra Aftenposten torsdag førte til at norske medier allerede fredag morgen sammen kunne presentere helikopterbilder, også fra flyforbudssonene, over flomområdene etter ekstremværet Hans.

NTB-fotograf Ole Berg-Rusten har levert stillbilder mens NRK-fotograf Nadir Alam har levert video som har gått direkte hos blant annet NRK, VG og Aftenposten fredag.

Nyhetssjef Henning Carr Ekroll i Aftenposten forteller at avisa siden onsdag har forsøkt å leie helikopter til å dekke flommmen, men raskt erfarte at det hersket ekstremt press på sivile helikopterselskaper over hele landet.

– Nesten alt er i sving for å ivareta beredskap og evakuering, sier Ekroll.

Onsdag tok Aftenposten kontakt med NTB og etter hvert flere av de store norske mediene for å foreslå en pool-ordning der ulike medier kunne benytte seg av de samme bildene, for å unngå å legge mer beslag på ressurser enn nødvendig.

Etter at mediene hadde blitt enige seg imellom, fortalte de Sør-Øst Politidistrikt, som håndhever luftromrestriksjonene over flomområdet, om planene.

Det måtte letes med lys og lykte etter et tilgjengelig helikopter, blant annet med etterlysninger på helikoptergrupper på Facebook.

Fredag morgen kunne fotografene gå ombord i et helikopter fra Fonnafly, og da kom også en påtrengt beskjed:

– Bare et par minutter før avgang ga politiet bekreftelse på dispensasjon som gjorde det mulig for helikopteret å fly i forbudssonene i tre timer, forteller Ekroll.

Som fullroser samarbeidsklimaet som fikk pool-ordningen på beina i løpet av noen hektiske ettermiddags- og kveldstimer torsdag.

– Det var bare positive holdninger å møte, og fint å se hvor løsningsorienterte alle involverte har vært for å få til denne viktige dokumentasjonen. Bildene i dag gir et helt annet og mer helhetlig bilde av omfanget av denne katastrofen enn for eksempel droner, som har et mer begrenset operasjonsområde.

Powered by Labrador CMS