Sjefredaktør Helge Simonnes ville ikke la seg intervjue av egne journalister i forbindelse med denne artikkelen i Vårt Land 18. november. Under forklarer han hvorfor.
Sjefredaktør Helge Simonnes ville ikke la seg intervjue av egne journalister i forbindelse med denne artikkelen i Vårt Land 18. november. Under forklarer han hvorfor.

Prinsipper om uavhengighet gjelder både redaktører og journalister

KOMMENTAR: – Det har med ryddighet og rolleforståelse å gjøre, forklarer Helge Simonnes om hvorfor han ikke ville la seg intervjue av egne journalister om etterlønn og pensjonsavtale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten.no refererte mandag til en sak i Dagens Næringsliv om at jeg ikke ønsket å bli intervjuet av Vårt Lands journalister. Siden gjengivelsen er ufullstendig, benytter jeg meg av muligheten til å forklare min holdning.

Les Journalistens sitatsak fra Dagens Næringsliv

Noe av det viktigste  som konstituerer journalistikken, er uavhengighet. Det gjelder både for redaktører og journalister. Dette er et sentralt punkt i Vær Varsom-plakatens punkt. 2.2.

I saker der jeg har vært omtalt i egen avis, har jeg hatt som prinsipp at nestkommanderende i  Vårt Lands redaksjon må utøve det overordnede redaktøransvaret. Det har med ryddighet og rolleforståelse å gjøre.

Se Journalistens dekning av Vårt Land

Jeg mener at samme uavhengighetsprinsipp bør gjelde for journalister. Da jeg ble anmodet om et intervju om min førtidspensjon, var jeg i den tro at redaksjonsklubben hadde hatt møte og vedtatt en kritisk uttalelse, som hadde en annen tekst enn den som ble offentliggjort i Vårt Land og gjengitt i DN. Da mener jeg at journalistene har markert et syn, og det bør ikke være uproblematisk at redaksjonelle medarbeidere rett etter trer inn i rollen som uavhengig journalist. 

Det viste seg i ettertid at det ikke hadde vært noe klubbmøte om saken, men at det var styret i redaksjonsklubben som hadde vedtatt uttalelsen. Hadde jeg visst det da journalist Lars Flydal skulle intervjue meg, ville det ikke vært noe problem, siden han ikke sitter i redaksjonsklubbens styre.

Det var selvsagt uheldig at jeg ikke fikk sjekket godt nok hvem som hadde vedtatt uttalelsen fra redaksjonsklubben. Jeg var i god tro.

Det var helt ok for meg å bli intervjuet av hvilken som helst redaktør i Vårt Land, siden redaktørkollegiet ikke hadde markert noe syn i saken. Det må også understrekes at jeg ikke har hindret at informasjon kommer fram til Vårt Lands lesere.

Generelt vil jeg anbefale Thomas Spence og Norsk Journalistlag å tenke gjennom hvordan de skal opptre når deres medlemmer åpenbart er part i en sak. Jeg synes for eksempel det er en uting at det er medlemmer av Norsk Journalistlag som har ansvar for dekning av lønnsoppgjørene mellom arbeidsgiversiden og journalistene. Det gjelder både for aviser og NRK. Oppgjøret berører alle journalister, og de bør dermed holde seg unna redaksjonell dekning i saker der de åpenbart ikke kan anses som uavhengige journalister.

Helge Simonnes er avtroppende sjefredaktør i Vårt land og tidligere konsernsjef i eierselskapet Mentor Medier

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 
Powered by Labrador CMS