Europeisk injurielovgivning: Ingen endring i sikte

Injuriesøksmål i utlandet er en trussel for både nettaviser og kringkastere, men EUs instanser har ikke klart å bli enig om en mer uniform lovgivning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et globalt informasjonssamfunn er injurieturisme, at medier blir saksøkt i andre land enn de er basert i fordi lovgivningen der er mer gunstig for saksøker, blitt et økende problem.

Den Europeiske Kringkastingsorganisasjonen (EBU) har drevet lobbyvirksomhet for å få en felles europeisk injurielovgivning siden 2003, forteller Maud Rochat i EBUs juridiske avdeling til Journalisten.

– Veldig skuffende

Hun sier Europaparlamentet vedtok nye regler for europeisk rettspraksis i juli 2007, men ikke kom til enighet om forslagene som skulle skape en mer uniform europeisk injurielovgivning.

– Derfor fikk ikke vi det vi ville ha, noe som var veldig skuffende. Vi venter på en rapport fra Europa-kommisjonen som skal publiseres innen slutten av 2008, men fordi problematikken nylig er behandlet, regner vi ikke med noen nye lovinitiativ rundt dette de neste årene.

Landgrenser viskes ut

– I henhold til lovgivningen er et utsagn injurierende der det blir konsumert, fortalte David Carr, en britisk advokat som har bistått flere bloggere med injuriesaker, nylig til Journalisten.

Det betyr at norske nettaviser som publiserer deler av innholdet sitt på engelsk, eller kringkastere, hvis innhold kan sees i andre land, kan bli stilt for retten utenfor landegrensene til det landet kringkasteren sender fra.

Eksempelvis kan svensk TV stilles for retten i Norge fordi sendingen deres kan tas inn her. – Det er lettere, eller var i alle fall lettere for ti år siden, å bli frifunnet for injurier i Sverige enn i Norge, forteller advokat Vidar Strømme i advokatfirmaet Schjødt.

Powered by Labrador CMS