Atomreaktoren ble Kjeller ble stengt i 2019. Teknisk Ukeblad vant fram i sin klage på at opplysninger om hva som gjøres med atom-avfallet holdes hemmelig. Bildet er av reaktoren i 2006.

Teknisk Ukeblad vant fram etter klage på atom-hemmelighold

Kan føre til mer offentlighet rundt norsk atomavfall.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Næringsminister Iselin Nybø må på nytt må vurdere om mer informasjon om norsk atomavfall bør offentliggjøres, etter en klage til sivilombudsmannen fra Teknisk Ukeblad (TU), skriver TU selv.

Departementet konkluderte først med at saken ikke var omfattet av miljøinformasjonsloven, men må vurdere saken på nytt etter at TU ba om innsyn i dokumentene om oppryddingen av avfallet fra 60 år med norsk atomforskning.

TU har fulgt saken tett gjennom flere artikler, og fikk altså gjennomslag hos Sivilombudsmannen, som konkluderer med at alle dokumentene det er søkt om innsyn i inneholder miljøinformasjon «og at departementets vurdering av innsyn etter miljøinformasjonsloven er mangelfull.»

Juridisk rådgiver Kristine Foss i Norsk Presseforbund, mener saken er prinsipielt viktig, sier hun til TU:

– Etter mitt syn er det åpenbart at saken gjelder miljøopplysninger, og da burde også kravet om innsyn vært vurdert etter miljøinformasjonsloven. Det er viktig og riktig at ombudsmannen nå har fastslått at dette skulle vært gjort. Uttalelsen viser også hvor viktig det er å ikke gi seg, og klage videre, når forvaltningen holder tilbake opplysninger, sier hun.

TU søkte første gang om innsyn i august 2019, og Næringsdepartementet var da raske med å avslå innsynskravet, ifølge TU.

Ombudsmannen uttaler at «dokumentene inneholder miljøinformasjon og at departementets vurdering av innsyn etter miljøinformasjonsloven er mangelfull.»

Les hele saken hos Teknisk Ukeblad.

Powered by Labrador CMS