Leder Tron Strand i Pressens Offentlighetsutvalg.

46 kommuner svarte ikke på innsynskrav: – Lovbrudd

Testet kommunenes åpenhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når det såkalte Åpenhetsbarometeret presenteres tirsdag denne uka, inngår funn om en klart negativ trend for kommunenes respons på innsynskrav.

I en undersøkelse utført av Kommunal Rapport og Pressens offentlighetsutvalg har alle landets 354 kommuner mottatt to innsynskrav.

Til sammen 46 av kommunene har latt minst ett av innsynskravene stå ubesvart.

– Det er uhørt og kommunene gjør seg skyldig i lovbrudd, sier Tron Strand, leder av Pressens offentlighetsutvalg, i en pressemelding om funnene.

Manglende svar er å regne som avslag etter offentlighetsloven.

33 av landets 354 kommuner (9,2 prosent) besvarte ikke et krav om innsyn i kommunedirektørens arbeidsavtale. Dette var det samme innsynskravet som offentlighetsutvalget sendte i 2018, den gang med 10 avslag (2,4 prosent).

Det andre kravet i undersøkelsen, om årlig godtgjørelse til ordfører og varaordfører, ble stående ubesvart fra 31 kommuner og var ikke med i 2018-undersøkelsen.

– Her har ikke kommunene som ikke har svart noe annet valg enn å skjerpe seg. Dette er helt uakseptabelt, sier Strand i meldingen.

  • Åpenhetsbarometeret presenteres under Åpenhetsseminaret 2021, som avholdes tirsdag 28. september. Arrangementet kan følges direkte her på Journalisten.
Powered by Labrador CMS