Finanskrise gir panikkartet avisfusjon på Island

Frykter for mediemangfoldet etter at landets to største aviser slås sammen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De akutte økonomiske problemene på Island får nå konsekvenser for mediemangfoldet på sagaøya.

I helgen ble det klart at den Baugur-støttede gratisavisen Frettabladid, som er landets mest leste avis, og Posthusid Arvakri, selskapet bak dagsavisen Morgunbladid, fusjonerer.

Dramatisk fall

Bakgrunnen er den dramatiske endringen i markedssituasjonen med stupende annonsesalg og rekordhøye priser for avispapir, skriver icenews.is. Avtalen innebærer at Frettabladid vil bli Morgunbladids gratisavis og 24 Stundir, som fram til nå har hatt den rollen, vil bli slått sammen med Morgunbladid, noe som vil resultere i tap av et dusin jobber.

Fusjonen skaper bekymring for mediemangfoldet. – Den innebærer at Island i prinsippet får et eiermonopol på avismarkedet. Bare tabloiden DV blir stående utenfor fusjonen, men den har et relativt lite opplag, skriver Martin Jönsson, redaktør for SVD.se på bloggen sin.

Slutten på Baugurs aviseventyr?

Nyheten om sammenslåingen kommer drøyt halvannen måned etter at danske Nyhedsavisen, et annet gratisavisprosjekt, lansert av islandske Dagsbrun, med støtte av Baugur, trakk inn årene.

Da Nyhedsavisen ble lansert i 2006, var det med islandske Frettabladid, en såkalt «kvalitetsgratisavis» distribuert fra dør til dør, som modell. Den danske gratisavisen skulle være første skritt i en stor internasjonal ekspansjon av konseptet bak Frettabladid.

Norge og Sverige ble omtalt som nye ekspansjonsområder. Men til manges overraskelse valgte islendingene å lansere neste gratisavis i Boston i USA. Boston NOW gikk inn tidligere i vår.

På begynnelsen av året overførte Dagsbrun også majoritetsposten i Nyhedsavisen til Skype-investoren Morten Lund. Dagsbrun og hovedinvestor Baugur antas å ha tapt milliardbeløp på gratisavissatsingen sin, som nå synes å være over.

Powered by Labrador CMS