Bjørn Olav Jahr hilser på Viggo Kristansen i forbindelse med at Jahr ble tildelt Fritt Ords Honnør for grundig og standhaftig journalistikk som avdekket justismord i Baneheia-saken og bidro til oppheving av erstatningsdommen mot fetteren i Birgitte Tengs-saken.
Bjørn Olav Jahr hilser på Viggo Kristansen i forbindelse med at Jahr ble tildelt Fritt Ords Honnør for grundig og standhaftig journalistikk som avdekket justismord i Baneheia-saken og bidro til oppheving av erstatningsdommen mot fetteren i Birgitte Tengs-saken.

Fritt Ords Honnør

Jahr: – Fakta må alltid trumfe følelser

Bjørn Olav Jahr takket Viggo Kristiansen og fetteren til Birgitte Tengs

Publisert Sist oppdatert

– Fakta må alltid trumfe følelser. Uansett hvor skjevt en sak er kommet ut. Uansett alvoret i den. Uansett hva alle måtte tro. Så enkelt.

Slik avsluttet Bjørn Olav Jahr sin takketale da han i dag mottok Fritt Ords Honnør. Prisen ble delt ut i Fritt Ords-lokaler mandag morgen.

Prisvinneren startet med å takke Tengs fetter og Viggo Kristiansen, som var til stede under seremonien.

– Det er de to jeg har aller mest å takke for. For motet deres, for at de aldri lot uretten knekke dem og for at de begge har vist meg tillit, sa han.

Jahr er tildelt prisen for sitt arbeid med og utgivelsen av til sammen tre bøker om drapet på Birgitte Tengs i 1995 og drapene i Baneheia i 2000.

Upopulære funn

«Hvem drepte Birgitte Tengs»» ble utgitt i 2015. To år etter utga han boken «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet». I motsetning til med Tengs-boka, opplevde ikke Jahr å ha like mange støttespillere da han gikk løs på den betente saken som lå som et lokk over hele Medie-Norge.

 Jahr selv betegnet prosessen som energigivende og spennende å skrive, men krevende å utgi.

– Jeg hadde heldigvis folk rundt meg med nok vilje og nok mot til at jeg skulle få mine upopulære, kontroversielle og – for mange – ikke-melodiøse funn publisert, sa Jahr.

Fått mange priser

Fritt Ords Honnør må ikke forveksles med Fritt Ord Pris. Mens sistnevnte deles ut én gang årlig og er på 500.000 kroner, kan honnør gis ut noen få ganger i året. Prisbeløpet er da på 100.000 kroner.

Jahr er utdannet samfunnsøkonom og er ansatt som journalist i podkastprodusenten Svarttrost. Han har erfaring fra avis, tidsskrift, dokumentarproduksjon og forlag.

Ved siden av bøkene om de to drapssakene har han skrevet sakprosabøker om økonomisk kriminalitet. Han har mottatt flere mediepriser, blant annet Den store journalistprisen i 2023. Jahr har mottatt støtte fra Fritt Ord til noen av sine prosjekter og bøker.

Er som jerven

– Bjørn Olav Jahr er kritisk når han stiller spørsmål, han er kritisk når han analyserer. Han er litt som jerven, gir seg ikke før tennene kjenner bein, sa styremedlem Sigrun Slapgard da prisen ble overrakt.

– Og innimellom vender han det kritiske blikket mot seg selv, spør om han husker å ivareta den nøytraliteten og objektiviteten som han forventer av andre, fortsatte hun.

Powered by Labrador CMS