Erling Borgen og John G. Bernander (Foto: Kathrine Geard/Birgit Dannenberg).

Bernander mener Borgen lyver

Den tidligere NRK-sjefen har sett seg lei av dokumentarskaperens pynting på virkeligheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er snart fem år siden daværende kringkastingssjef John G. Bernander satte foten ned og ikke ville sende Erling Borgens dokumentar «Et lite stykke Norge». Siden den gang de to vekslet svært få godord.

Ropte i gangene

NRK var med på å finansiere dokumentaren om Aker Kværners bidrag til vann- og lydtortur på Guantánamo Bay. Bernander og ledelsen i dokumentaravdelingen mente Borgens film ikke holdt journalistisk mål. Litt senere valgte daværende TV 2-sjef Kåre Valebrokk å sende filmen.

I et nytt intervju med fagbladet Frifagbevegelse sier Erling Borgen, som nå er professor ved dokumentaravdelingen på Høgskolen på Lillehammer, at «daværende NRK-sjef John G. Bernander stormet gjennom korridorene på Marienlyst og ropte: Stopp dokumentaren til den fredsaktivisten!»

Økende indignasjon

Til Journalisten sier Bernander at han egentlig hadde tenkt å la det hele ligge.

– Men etter å ha hørt Borgens stadig økende indignasjon og hvor sterkt den blir fargelagt, mente jeg det var på tide å svare, sier den nåværende NHO-sjefen og viser til sitt leserinnlegg på Frifagbevegelse.no.

Emosjonell

Der skriver Bernander at Borgen farer med usannheter om det som skjedde da han som sjefredaktør ikke ville publisere Borgens dokumentar. Han forteller at han for å sikre kvaliteten fikk Fakta-redaksjonen til å vurdere programmet. Der ble det konkludert at Borgen ikke leverte varen. Snarere, mener Bernander, at filmen var en emosjonell fremstilling av ting Borgen ikke liker.

– Det var ikke, og er ikke NRKs oppgave å publisere alt Erling Borgen misliker. «Et lite stykke Norge» besluttet jeg, etter grundig redaksjonell vurdering, ikke å sende. Også det misliker Erling Borgen sterkt.

Løgn

Den tidligere kringkastingssjefen skriver videre at det er tydelig at Erling Borgen ikke liker ham, noe han også kan leve med. Men at Borgen farer med det Bernander kaller løgn, det kan han ikke leve med.

– At hans mishagsytringer i fortelleriver går over i ren løgn og røverhistorier kan jeg allikevel ikke la stå uimotsagt. Ifølge professor Borgen skal jeg som kringkastingssjef ha stormet gjennom korridorene på Marienlyst og ropt «Stopp dokumentaren til den fredsaktivisten». En slik historie passer kanskje Erling Borgens selvbilde, som en av ytringsfrihetens plagede og forfulgte uskyldigheter, men den er altså ikke sann.

Powered by Labrador CMS