Jon Rosenberg Hagen i en demonstrasjon etter overfallet. Foto: Martin Huseby Jensen

Dømt for fotografoverfall

Demonstranter må forstå at journalistene er der for å dekke tumultene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var i første halvdel av januar at demonstranter skapte opptøyer i Oslo sentrum for å vise sin misnøye med hvordan Israel håndterte Gaza-krisen. For fotograf Jon Rosenberg Hagen ble det en opplevelse utenom det han var vant med.

Ute etter oss

– De var bevisst ute etter oss, det var det ingen tvil om. Alt som var av presse, og spesielt fotografer, var mål for demonstrantene. De forsøkte å ta kollegaen min, men han klarte å komme seg unna. Det er en liten kjerne på rundt 100 stykker som gjør dette. Spesielt var de klare på at de ikke likte NRK: «Kommer du fra NRK får du deng», fortalte Rosenberg Hagen den gang.

Han har i flere år dekket denne type aksjoner som fotograf, men demonstrasjonen i januar er blant de mest urolige. Rosenberg Hagen ble selv svimeslått da en av demonstrantene slo ham i hodet med en kjepp.

Nå er demonstranten, som var 16-år gammel da hendelsen fant sted, dømt til samfunnsstraff og bot på 16.000 kroner.

Voldelig

Retten la vekt på domfeltes unge alder da de leste opp straffeutmålingen.

– En voldstilføyelse (sic) av denne karakter ville, hvis tiltalte hadde vært noe eldre, ha medført en ubetinget fengselsstraff av ikke ubetydelig lengde. Man står overfor et brutalt overfall, utført med særlig farlig redskap, på offentlig sted, heter det i dommen.

Det framgår av dommen at Rosenberg Hagen like før overfallet hadde fotografert demonstrantene, men ingen enkeltpersoner. Retten mener også at tiltalte uansett ikke hadde noen grunn til å reagere på fotografen.

Videre i straffeutmålingen legger retten vekt på at når det oppstår aksjoner og demonstrasjoner lignende de som foregikk i Oslo i januar, må demonstrantene også akseptere at journalister og fotografer er til stede for å dekke det som skjer. Uten at man kan ty til vold av den grunn.

Formildende

– Tiltaltes motiv for handlingen fremstår uansett som uklare for retten, og retten ser det også som sannsynlig delmotiv at tiltalte ble revet med av den til dels voldelige atmosfære han befant seg i og også selv benyttet anledningen til å utøve sin del av volden. Uansett må overfallet bli å betrakte som det som benevnes som typisk gatevold.

I forhold til samfunnsstraffen den domfelte skal gjennomføre, ble retten delt. Mindretallet mente at gjerningspersonen, som nå er 17 år, burde 60 timers samfunnstraff, mens flertallet mente 45 timer var riktig utmåling. Retten fant det blant annet formildende at gjerningsmannen ikke hadde noe rulleblad fra før.

Retten dømte også gjerningsmannen til å betale 15.000 kroner i oppreisning og 1000 kroner i erstatning til Rosenberg Hagen.

Powered by Labrador CMS