Hans Kristian Amundsen under Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tidligere redaktør og Ap-topp Hans Kristian Amundsen er død

Døde under joggetur.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere Ap-statssekretær og redaktør Hans Kristian Amundsen er død, 58 år. Amundsen døde under en joggetur ved hjemstedet Skoganvarre i Porsanger i Finnmark søndag.

– Nå er alt mørkt. Vår elskede pappa og kjæreste døde i går. Han dro ut på en joggetur i går formiddag og kom ikke tilbake. Jeg klarer ikke å ta innover meg at vi skal leve videre uten deg, men du vil være med oss hver dag. Vi elsker deg uendelig høyt, min kjære, skriver kona, NRK-journalist Karen Marie Berg, på Facebook mandag formiddag.

Savnet søndag kveld

Amundsen ble meldt savnet av familien ved 18.30-tiden søndag etter at han ikke hadde kommet hjem fra en joggetur som startet klokka 12 søndag, ifølge Porsanger-lensmann Tarjei Leinan Mathiesen.

– Det er ingenting som tilsier at noe kriminelt har skjedd eller at han skal ha vært utsatt for en ulykke. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent, heter det i en pressemelding fra lensmannen mandag.

Amundsen ble funnet litt etter klokken 21 søndag kveld etter en leteaksjon der politiet, Røde Kors, Sivilforsvaret og soldater fra Porsangermoen deltok.

Stoltenberg: – Tragisk

Jens Stoltenberg var sammen med Hans Kristian Amundsen så sent som sist helg. Nå har han mistet en nær venn.

– Det er ufattelig og dypt tragisk at Hans Kristian Amundsen er død. Jeg tenker på barna og Karen Marie, sier Stoltenberg.

Han kaller Amundsen «helstøpt» som politisk menneske og sosialdemokrat, med en enestående evne til å formulere viktige budskap.

– Hans Kristian og jeg var nære venner. Vi møttes i AUF på 1970-tallet, og vi jobbet sammen på Statsministerens kontor. Hans rolle 22. juli 2011 og i tiden etter betød mye for hvordan Norge håndterte terrorangrepet og tragedien som fulgte. Samarbeidet Hans Kristian og jeg hadde i denne tiden, var avgjørende for meg personlig, og vi har vært svært nære siden, sier Stoltenberg.

Amundsen er mannen bak mange av talene som Stoltenberg holdt etter terrorangrepene mot regjeringskvartalet og på Utøya i 2011.

Ordene «Ingen skal få bombe oss til taushet, ingen skal få skyte oss til taushet, ingen skal få skremme oss fra å være Norge» er blant formuleringene som ble ført i pennen av Amundsen.

Amundsen skrev nylig på Facebook at han jobbet med en bok med tittelen «Vi er et lite land, men et stort folk. Slik samlet vi Norge 22. juli-22. august».

– Sist helg var Hans Kristian og jeg sammen og hadde en fin kveld, forteller han.

Støre: – Uvirkelig

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det er helt uvirkelig at den tidligere Ap-politikeren Hans Kristian Amundsen er gått bort.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Hans Kristian Amundsens brå bortgang. Mine tanker og dype medfølelse er nå hos de aller nærmeste, hans kone og barn og resten av familien, uttaler Støre i en epost.

– Hans Kristian var så levende til stede i alt han deltok i. Det er uvirkelig at han nå er gått bort, sier Støre.

– Jeg sitter igjen med mange gode minner fra vårt nære samarbeid og vennskap, og stor takknemlighet for den innsatsen han nedla for Arbeiderpartiet gjennom flere år, fortsetter Ap-lederen.

– Han hadde en enorm arbeidskapasitet, et stort engasjement og var en verdifull støtte for meg og for medarbeiderne på Stortinget. Vi er i sorg. Hans Kristian vil bli dypt savnet, uttaler Støre.

Forlot journalistikken

Hans Kristian Amundsen er opprinnelig fra Finnmark, og har bakgrunn som journalist og nyhetsredaktør i Finnmark Dagblad og Arbeiderbladet. Han var også innom Dagbladet som nyhetsredaktør en kort periode. Amundsen har også bakgrunn som toppsjef for A-pressens lokaltvprosjekt i Oslo, Nyhetskanalen.

Etter at tv-kanalen ble lagt ned, jobbet han i A-pressekonsernet og som utviklingsleder i A-pressens Oslo-redaksjon i et par år før han ble sjefredaktør og administrerende direktør i Nordlys i 2001. Her ble han værende fram til 2011, da forlot han journalistikken til fordel for en jobb som statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet.

Kort tid etter fikk han ny jobb som statssekretær ved Statsministerens kontor, med ansvar for blant annet pressesaker.

Amundsen ble sekretariatsleder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe etter valgnederlaget i 2013. Han sa opp sin stilling tidligere i år etter en konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng.

Powered by Labrador CMS