Debatt:

Landslaget for lokalaviser slakter kildekritikken i Journalisten etter en sak om lokalaviser og pressestøtte. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

«Nei, nei og atter nei»

Landslaget for lokalaviser er svært kritisk til kildekritikken i Journalisten i dette leserinnlegget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Av og til er det lett å sette morgenkaffen i vrangstrupen. Det gjorde vi i går, og vi harker fremdeles.

Begge bransjenettstedene Medier24 og Journalisten hadde følgende tittel lysende på sine nettsider mandag: «Pressestøtte til lokalaviser har ikke gitt ønsket effekt». Dette basert på en melding sendt ut fra både NTB og NPK. En rekke andre medium har òg blindt trykket pressemeldingen om en studie fra Universitetet i Stavanger, Universitetet i Bergen og Uni Research, gjengitt av tidsskriftet Nordicom, og altså videreformidlet av blant annet NTB og NPK.

Som interesseorganisasjon for lokalavisene får vi bakoversveis når det kommer slike angrep på lokalavisene. Det første vi tenker er: Hvilken undersøkelse er dette? Hva er undersøkt? Hvordan er en kommet til konklusjonen tittelen tilsier? Helt naturlige spørsmål å stille, før artiklene publiseres. Men er det noen som har sjekket saken? Er det noen som i det hele tatt har tatt kontakt med forskerne og sjekket hvilken undersøkelse dette er? Er det faktisk belegg for en så ekstremt konkluderende tittel? Svaret er NEI på alle spørsmålene.

Vi har lest rapporten, og sitter igjen med svært mange spørsmål vi ville stilt, men har bransjenettstedene eller produsentene av denne pressemeldingen gjort det. Svaret er dessverre: NEI.

Er det lagt ut link til rapporten. Svaret er òg her: NEI.

Sist uke var vi i Tromsø på redaktørforeningen sitt høstmøte, der kildearbeid stod helt sentralt. Da kan vi stille spørsmålet noen dager etter seansen, der rundt 100 norske redaktører var samlet. Har bransjenettstedene og pressebyråene lært noe disse dagene om å stille kritiske spørsmål til kildene og la de som blir utsatt for kritikk komme til orde? Svaret er dessverre: NEI.

For noen uker siden ble det presentert en forskningsrapport av Nord Universitetet som viste at spesielt de minste lokalavisene hadde størst andel politikk av alle aviser. Har ingen redaksjoner tenkt at motstridende resultat i to forskningsrapporter er spennende å ta tak i? Svaret er: NEI.

Les mer om forskningen fra Nord Universitet: – Lokaljournalistikk er ikke B-vare. Vi mener den er viktig og veldig undervurdert

Vi kan komme med litt fakta fra undersøkelsen som ble gjengitt denne uka. Dette er en undersøkelse gjort mellom 2015 og 2018 og gjelder bare digital publisering. Altså gjort mens lokalavisene er midt i den digitale omstillingen, og det er umulig basert på undersøkelsen å konkludere hvor mye politisk journalistikk det er i avisene. Undersøkelsen forteller heller ikke hvilke aviser som er undersøkt. Kan en da basert på dette konkludere med tittelen: Pressestøtte til lokalavisene har ikke gitt ønsket effekt. Svaret er så absolutt: NEI.

Vil disse mediene gjøre noe med den store uretten de har gjort mot alle lokalavisene. Vil de gjøre noe med denne tittelen, som det rett og slett ikke finnes grunnlag for? Vi frykter at svaret er NEI.

Powered by Labrador CMS