- Journalister er pompøse

- Norske journalister er pompøse og ukritiske. De må snart begynne å forklare publikum hvordan de tenker og jobber, mener medieprofessor Martin Eide.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medieprofessoren ved Universitetet i Bergen sier til Kulturnytt i NRK P2 at journalistene må begynne å gå i seg selv og være mer kritiske når de skriver.

Ifølge journalistenes egne kjøreregler, «Vær Varsom-plakaten», skal mediene rette et kritisk søkelys mot seg selv. Martin Eide mener mediene må begynne å forklare publikum hvordan de tenker og jobber, og ikke hele tiden bruke ytringsfriheten som argument. Han mener det er noe patetisk og krampaktig over det.

- Hver gang en journalist blir møtt med kritikk, argumenteres det med ytringsfrihet i annenhver setning, sier medieprofessoren til Kulturnytt.

I programmet trekkes Thorbjørn Jagland fram som en av politikerne som flere ganger har følt seg forfulgt av pressen, senest i lederstriden med Jens Stoltenberg.

- VG har skrevet mye rart. Avisen har også vært aktør i denne saken i så lang tid, at jeg ikke lenger bryr meg om det de skriver, sier Jagland.

Sjefredaktør i Bergens Tidende, Einar Hålien, kan gjerne tenke seg å forklare publikum hvordan hans journalister jobber. Han er enig med professor Martin Eide i at det finnes et behov for dette.

Powered by Labrador CMS