Kåre Valebrokk døde lørdag. Foto: Kathrine Geard

Kåre Valebrokk er død

En av storhetene i norsk medieverden sovnet inn lørdag, 72 år gammel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Til vakkert vintervær på Rikshospitalet sovnet Kåre Valebrokk, vår kjære ektemann, pappa og bestefar, stille inn klokken 10:20 i dag.», skrev sønnen Per Valebrokk (redaktør i E24.no) på Twitter lørdag.

Kåre Valebrokk ble født i Kristiansand 17. desember 1940. Han jobbet som frilansjournalist i Morgenbladet ved siden av studiene på BI. På slutten av 1960-tallet etablerte han seg som forretningsmann, men fant tilbake til journalistikken ti år seinere. I noen år jobbet Valebrokk frilans for blant andre VG, Kapital og Økonomisk Rapport.

Valebrokk har en betydelig del av æren for suksessen til Dagens Næringsliv (tidligere Norges Handels- og Sjøfartstidende), der han var ansvarlig redaktør fra 1985 til 1999. Han ledet TV 2 som ansvarlig redaktør og administrerende direktør i årene 1999 til 2007, en periode preget av ekspansjon for selskapet.

Døde av virus

I et felles minneord skriver DN-redaktørene Amund Djuve, Gry Egenes og Sofie Mathiassen at Valebrokk mot alle odds vant kampen mot lungekreften like før jul, men at han ikke overlevde et virus han pådro seg i kampen mot kreften.

Videre skriver de:

“Han hadde et klart hode, en fri tanke og en herlig replikk. Han levde hardt og intenst slik myten om en ekte pressemann krever. Men først og fremst var han en forsvarer av den gode historien og den kritiske journalistikken”.

TV 2 i sorg

– Det er med stor sorg alle vi ansatte i TV 2 i dag har mottatt budskapet om at Kåre Valebrokk er død. I TV 2 hadde Kåre bare venner, sier Alf Hildrum, sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2.

Per Egil Hegge, tidligere redaktør og fortsatt språkrøkter i Aftenposten, kjente Valebrokk som en god skribent.

– Han skrev meget godt og levende - og brukte norsk på en god og variert måte. Han oppdaget sider med mennesker og situasjoner som jeg har mye tyngre for å se, sier han til tv2.no.

- En av de største

Arne Strand, sjefredaktør i Dagsavisen, mener Medie-Norge har mistet en av de største.

– Kåre Valebrokk var godt likt av alle - uhøytidelig, og en journalistisk drevet sjef.

Redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, sier til Aftenposten.no at Valebrokk har vært en vesentlig person for norsk næringslivsjournalistikk.

- Trygve Hegnar moderniserte næringslivsjournalistikken og gjorde den fryktet. Kåre Valebrokk var den som gjorde den respektert og farlig.

Skjøt fra hofta

Til VG.no sier Per Valebrokk:

- Han var en bra mann og et forbilde for oss alle. Han holdt humøret oppe og skjøt fra hofta helt til det siste. Vi savner ham allerede.

Kommentator i Dagens Næringsliv, Kjetil Wiedswang, skrev i 2003 boken «Kåre Valebrokk – portrett uten filter» om sin tidligere redaktør.

– Denne iboende nysgjerrigheten, den genuine og enorme interessen for nyhetsjournalistikk, er det jeg først og fremst tenker på når jeg skal oppsummere Kåre Valebrokk, sier Wiedswang til E24.no.

Powered by Labrador CMS