PST. Foto: Birgit Dannenberg

Rolfsens opptak til retten

Det kan ta flere dager før domstolene har avgjort PSTs begjæring om å få gjennomgå beslagene fra hjemmet til regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld gjennomførte Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) en razzia der de beslagla opptak hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen. Beslagene blir av flere medier koblet til fengslingen av en terrorsiktet 18-åring i Gøteborg som PST mener var på vei for å slutte seg til IS i Syria.

Begjæring

Les også: Sterke reaksjoner på PSTs beslag hos Ulrik Imtiaz Rolfsen

Onsdag ettermiddag ble det sendt en begjæring til domstolen om å opprettholde beslaget som er foretatt. Det opplyser Rolfsens advokat Kim Gerdts overfor Journalisten.no. Han har mottatt kopi av begjæringen, men bedt om innsyn i saksdokumenter han ikke har fått tilgang på.

– Jeg kommer til å motsette meg begjæringen, og ber om en frist til fredag med å gi et svar. Så vil retten ta stilling til det etter det, sier Gerdts.

Han legger til at saken trolig vil gå til Høyesterett ut fra sakens prinsipielle karakter. Dermed vil det trolig ta flere dager før en endelig avgjørelse rundt opptakene tas.

Forseglet

PST opplyste i en pressemelding tirsdag kveld at beslaget er forseglet.

– Beslaget er ikke gjennomgått av PST, heter det i meldingen.

Det gjentar informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Journalisten.no. Han kan ikke svare på når spørsmålet om å opprettholde beslaget, og dermed bryte forseglingen kan bli avgjort.

– Nå skal retten ta en avgjørelse, og der står saken, sier Bernsen.

Han vet ikke nøyaktig når PST foretok forseglingen av filmopptakene.

– Men det er forseglet nå. Det er ingen hos oss som har sett materialet.

Fryktet ødeleggelse

For øvrig viser han til kommentarene som førstestatsadvokat Jan Glent hos Statsadvokatembetene ga onsdag. Til NRK sier Glent at beslaget hastet fordi PST mente det var fare for at de kunne bli ødelagt, enten gjennom kryptering eller ved å gjemme de.

– Vi kunne ikke gjort det mye annerledes fordi da kunne vi risikere at filene hadde blitt ødelagt. Vi forstod det slik at det var andre som var redde for at PST skulle få tak i bildene, sier Glent til NRK.

Les mer om kildevern.

Powered by Labrador CMS