Johannes Wahlström. Foto: Kathrine Geard.

Wikileaks under lupen i Bergen

Byens journalister håper omstridte Johannes Wahlström kan bidra med mer informasjon om lekkasjeorganisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den svenske frilansjournalisten har i stor grad styrt Wikileaks omfattende lekkasjer på det nordiske mediemarkedet. Bergen Journalistlag ønsker å vite mer om hva som er Wahlströms rolle, hvordan Wikileaks jobber, hvor viktig det de gjør er og hvordan mediene forholder seg til organisasjonen.

Noen av svarene kommer forhåpentligvis på BJs debattmøte tirsdag 18. januar. Det er foreløpig ikke avklart om det settes sammen et panel på møtet. Uansett er det lagt opp til at møteleder Kjetil H. Dale (TV 2) intervjuer Wahlström, før andre slipper til med innlegg og spørsmål.

Stor interesse

Interessen for møtet ser ut til å være stor. Torsdag hadde 65 personer meldt seg på via BJs Facebook-side.

– Men vi vet at det vil komme langt flere enn det. Derfor har vi måttet flytte det hele fra Kafé Krystall til puben Madam Felle på Bryggen. Møtet er det første i en serie faglige debattmøter som BJ vil kjøre utover våren. Målsetningen er å ta opp igjen en tradisjon fra den nedlagte Presseforeningen, som tidligere arrangerte debattmøter og sosiale aktiviteter i Bergen, sier Dag Bjørndal i BJs arrangementsgruppe.

– Stort behov

Han oppfatter at journalister føler stort behov for å bli informert om hvordan Wikileaks arbeider, slik at man har bakgrunn for å diskutere kildekritikk.

– Vi vet det er ulike synspunkter på viktigheten av disse avsløringene, og Wahlström er også beskyldt for å ha en politisk agenda for sitt virke, sier Bjørndal.

Selv sier den svenske journalisten at han har opptrådt slik alle frilansere med tilgang på det oppsiktsvekkende materialet ville gjort. Han har delt det med interesserte redaksjoner og tatt oppdrag for dem underveis.

– Jeg har ikke solgt en database, uttalte Wahlström til Journalisten.no tidligere denne uka.

Siste papirutgave, som nå er ute blant abonnentene, bringer en bredere presentasjon av Johannes Wahlström og hans forhold til Wiklileaks.

Powered by Labrador CMS