Kilde blåste sak

Klar Tale ville ha en kommentar fra Finansnæringens Hovedorganisasjon. Det endte i en pressemelding og en blåst sak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ukesavisen Klar Tale hadde over en lengre periode arbeidet med en artikkel om nigerianske prostituerte som tappet kredittkortene til flere av kundene sine. Da avisens journalist tok kontakt med kommunikasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon for kommentar, endte det i en pressemelding som ble sendt til NTB fra Haakonsen. Og dermed falt saken til Klar Tale sammen.

– Uprofesjonelt

– Vi snakker om en rimelig profesjonell kilde her. Det han gjør er at han som kilde har satt premisser for hvordan saken skal vinkles i media. NTB har jo skrevet en sak ut fra pressemeldingen til Haakonsen. Han ville ikke gjort det om det var NTB eller VG, sier Klar Tales redaktør Kristin Steien Bratlie.

Redaktøren mener at det var fordi Klar Tale er en liten avis at Haakonsen sendte ut en pressemelding.

– Det er en veldig god sak som vi har jobbet mye med, og når vi henter en kildeuttalelse så sender de en pressemelding til NTB. Det kan ikke være slik.

– Informasjonsbehov

Kommunikasjonssjef Haakonsen forteller at det hele var et arbeidsuhell.

– Dette er ikke måten jeg pleier å jobbe, sier han.

Haakonsen forteller at dette temaet ikke ligger under hans ansvarsområde, som er forsikring, men at han på grunn av ferieavvikling tok seg av henvendelsen fra Klar Tale. Samtidig som avisen henvendte seg i saken, skal medlemsbankene i organisasjonen ha ønsket at det ble informert om problemet snarest.

– Da glapp det for meg at det var Klar Tale som hadde initiert denne saken. Det som var viktig for meg var at færrest mulig skulle bli bløffet. Vi sto foran en het helg og da var det viktig at vi advarte før flere ble lurt, sier Haakonsen.

Fem dager

Dersom Klar Tale hadde fått kommentaren og Haakonsen hadde droppet å sende pressemelding, ville artikkelen vært på gata fem dager senere.

Det er ikke så lenge å vente de fem dagene til avisen kommer ut – da hadde vi hatt den, og selvfølgelig blitt sitert. Vi kan ikke drive journalistikk i Norge på denne måten. Jeg ble sjokkert. Spesielt når det er en så erfaren kilde, og en kommunikasjonssjef. Da går det ikke an å unnskylde dem etterpå, sier redaktør Bratlie.

– Svekker dette troverdigheten til deg som kilde, Haakonsen?

– Jeg har vært en habil informasjonsmedarbeider i mange år. Det var en feil håndtering i en sak, så og det regner jeg med at journalister forstår at det er mulig for meg og tilsvarende personell å gjøre en feil en gang iblant, sier han.

– Jeg følte det var et presserende informasjonsbehov, så jeg tok hensyn til publikum og ikke journalisten. Av og til er det en riktig beslutning. Og jeg håper at Klar Tale vil komme tilbake til oss ved en senere anledning og da får oppleve oss som en god kilde.

Powered by Labrador CMS