Oppfatter Bjercke som en miljøaktivist

Sydvaranger Gruve mener frilanseren har en annen agenda enn journalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi synes at dekningen hennes av Sydvaranger Gruves planer er unyansert. Man har følelsen av at hun har en agenda. Jeg oppfatter at hun er en miljøforkjemper eller miljøaktivist. Det er ikke noe galt i det, men en journalist må ikke la det styre hvordan man dekker saker, sier Felix Tschudi.

Den Oslo-baserte shippingmannen og investoren er hovedaksjonær og styreleder i Sydvaranger Gruve, som han kjøpte for tre år siden. Tschudi har, gjennom sine selskaper, investert om lag en milliard kroner i gjenåpningen av gruvedriften.

Sydvaranger Gruve er heleid av australske Northern Iron Ltd. Tschudis selskap Tschudi Mining Company eier 40,1 prosent av aksjene i Northern Iron. Sydvaranger trenger nå nye 350 millioner kroner til driften, noe som skal hentes gjennom en emisjon. Samtidig er det uklart om selskapet får utvidet sin utslippstillatelse, slik det har søkt om.

Etterlyser objektivitet

– Det er vel naturlig at journalister velger saker innenfor sitt interessefelt. Men da må man prøve å være objektiv, og ikke bli en aktør, sier Felix.

– Så du oppfatter at Bjercke ikke har vært objektiv i det hun har skrevet om selskapets planer?

– Ja, det oppfatter jeg. Det er mye som ikke har vært korrekt, både når det gjelder det hun skrev for Finansavisen og sakene i Klassekampen nylig.

– Er begge deler

– Oppfatter du Bjercke mer som aktivist enn journalist?

– Hun er i hvert fall begge deler. Aviser bør bestrebe seg på å være objektive, så langt det er mulig.

– Men det er vel legitimt å drive kritisk journalistikk rundt planer om giftutslipp i en vernet, nasjonal laksefjord?

– Absolutt. Det er både legitimt og riktig. Men kritisk journalistikk må ta hensyn til alle parters argumenter, sier Felix.

Powered by Labrador CMS