VG jobbet med sak om Petter Northugs siktelser, men fikk ikke bekreftelser før skistjerna selv gikk ut med melding. Her fra fredagens pressekonferanse.
VG jobbet med sak om Petter Northugs siktelser, men fikk ikke bekreftelser før skistjerna selv gikk ut med melding. Her fra fredagens pressekonferanse.

VG toner ned meningssaker om Northug: – En mann som åpenbart har det tøft

– Nå handler den mest vesentlige journalistikken om å få fram fakta.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering fredag 13:30: Opprinnelig tittel var «VG toner ned meningsstoff». Dette er endret for bedre presisjon.

VG har valgt å tone ned saker basert på ulike vurderinger og meninger av og om Petter Northug og hans handlinger de siste dagene.

Det forteller nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til Journalisten.

– Det viktigste for saken de siste dagene har vært å få klarhet i de faktiske omstendighetene, for de er jo fortsatt uvisse på mange områder. Den mest vesentlige journalistikken nå handler om å få fakta fram. Dermed har vi tonet litt ned alle meninger knyttet til handlingene hans, sier Håndlykken.

Hun legger til at Northugs personlige situasjon også er et viktig hensyn for redaksjonen.

– Vi tenker også på at dette er en mann som åpenbart har det tøft. I de første dagene etter nyheten hadde vi flere vurderinger og meninger på trykk, og var da også opptatt av finne stemmene som kunne støtte Northug. Det er hele tiden viktig med en balanse, sier Håndlykken fredag, noen minutter før Northug avholder pressekonferanse.

Hun understreker at graden av nedtoningen kan variere med utviklinger i saken, som fredagens pressekonferanse, og at VG-kommentatorers synspunkter om saken ikke tones ned.

Jobbet allerede med sak

Håndlykken bekrefter at VG hadde mottatt tips om at skistjernen hadde blitt stoppet av politiet, allerede før Northug selv valgte å gå ut med informasjon på Instagram fredag kveld 15. august.

NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt har denne uka skrevet:

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG.
Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG.

«Fredagens mest nedslående nyhet skjedde egentlig på torsdag. Men ble ikke kjent før VG fikk tak i en video fra arrestasjonen på E6 like ved Dal. Da handlet Northug og hans apparat raskt og effektivt.»

Håndlykken har ingen formening om den beskrivelsen, men sier at VG var godt i gang med arbeidet da den offentlige bekreftelsen kom.

– Vi startet med å gjøre helt vanlige journalistiske undersøkelser. På et senere tidspunkt finner vi en Tvitter-melding fra Øst politidistrikt, med opplysninger som sammenfaller med det vi har fått tips om tidligere. Dermed jobber vi med å få en åpen bekreftelse, men det ville ikke politiet gi ennå, og Northug selv fikk vi ikke tak i, sier nyhetsredaktøren.

Tipset eller Twitter-meldingen var ikke nok til å publisere noen sak.

– Vi var avhengig av bekreftelse fra politiet, og kontakt med Northug eller hans forsvarer, før vi kunne publisert første melding, sier Håndlykken.

Samarbeid mellom avdelinger

Håndlykken forteller at den oppsiktsvekkende saken har blitt håndtert som et samarbeid mellom avisas breaking-avdeling, sportsavdelingen og krimgruppa.

– Sporten har hatt hoved-eierskapet til dekningen. Det har fungert bra, og folk med ulik fagkompetanse har fått bidra med sine styrker, sier nyhetsredaktøren.

VG har fulgt saken tett, og blant annet meldt om ikke åpent bekreftede opplysninger som at Northug skal ha avgitt en positiv spyttprøve på stedet, og at mengden narkotika som ble funnet i hjemmet hans var ti gram kokain.

Torsdag ble det meldt at Politiets spesialenhet skal se på lekkasjer til mediene.

Til det kommenterer Håndlykken at hun ikke ser at opplysningene som har kommet fram i mediene skal være problematiske på noe vis.

– Det er heller sentrale opplysninger for å beskrive hendelsesforløp og innhold i siktelsen, og opplysninger politiet kunne gått åpent ut med, slik jeg ser det, sier nyhetsredaktøren.

Møtte pressen

Fredag holdt Northug selv pressekonferanse der han beskrev at han har et alvorlig rusproblem, og nå får hjelp.

Han avviser samtidig at han har kjørt i ruset tilstand etter 2014.

Northug bekreftet at mengden kokain som ble funnet i hjemmet hans var rundt ti gram.

Powered by Labrador CMS