PFU med fellelse bak lukkede dører. Her ved leder Anne Weider Aasen.
PFU med fellelse bak lukkede dører. Her ved leder Anne Weider Aasen.

Smaalenenes Avis felt i lukket PFU-sak: Publiserte belastende opplysninger

Klaget inn av fornærmet i straffesak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Pressens Faglige Utvalg møttes onsdag 29. september, behandlet de én lukket sak:

Der ble Smaalenenes Avis felt for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.1, om saklighet og omtanke.

Lokalavisa i Østfold ble klaget inn av en fornærmet i en straffesak som avisa hadde omtalt i fire artikler, ifølge oppføringen i PFU-basen.

Klager reagerte på opplysninger avisa hadde valgt å ta med i rettssaksdekningen og skrev i klagen at det var konkrete, vonde, personlige og sensitive detaljer i langt større grad enn det som var nødvendig for å få frem sakens innhold.

Klager mente også omtalen gjorde at hun kunne bli gjenkjent av folk fra samme miljø som henne, noe hun opplever som en stor belastning.

Avisa mente selv at de ikke hadde begått presseetiske overtramp, og skrev i sitt tilsvar at de var helt avhengig av å kunne gjengi sentrale punkter fra rettsforhandlingene for å oppfylle medienes rolle, samt at de tok hensyn til klager ved å utelate en rekke opplysninger som fremkom i retten.

Men PFU mente avisahadde publisert personlige og sensitive opplysninger og sitater som medførte en unødig belastning for klager, og gikk for fellelse.

I uttalelsen fra utvalget lyder det:

«Det opplevdes særlig rammende for klager at disse detaljene kunne bli kjent for personer i samme miljø som henne. Avisen skulle ha valgt en mer hensynsfull måte å presentere saken på, med lavere detaljnivå, som likevel fikk frem det sentrale i rettens vurderinger.»

Powered by Labrador CMS