Mange russere har fått utenlandske nyheter via VPN, men det blir færre slike tjenester tilgjengelig.

Forsker: Putin strammer grepet om internett

Har blokkert flere VPN-tjenester.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mange russere har fått informasjon om invasjonen i Ukraina ved å bruke VPN-tilkobling, og dermed få tilgang til nettsider og plattformer som Russland har blokkert.

VPN, som står for virtuelt privat nettverk, gjør det mulig å surfe kryptert på nett fra en annen plass enn der du egentlig befinner deg.

– Bare de seneste dagene har mange VPN-tjenester blitt stengt ned av russiske myndigheter. I dag så jeg en liste med over 20 av de mest populære variantene blokkert, sier forsker ved institutt for informatikk, Kirill Filimonov, ved Uppsala universitet.

Ifølge den amerikanske nyhetskanalen CNBC har de ti mest populære VPN-tjenestene til sammen blitt lastet ned nesten seks millioner ganger i Russland fra krigen brøt ut 24. februar til 8. mars. Det er en økning på 1.500 prosent sammenlignet med de 13 dagene før.

Etter at en rekke medier, inkludert Facebook og Instagram, er blokkert, har plattformen Telegram blitt sentral i krigen. Der kan man sende private meldinger, i likhet med WhatsApp, men også opprette egne kanaler for å spre informasjon.

Leysan Storie, lektor i strategisk kommunikasjon ved Lunds universitet, sier Telegram risikerer å bli den neste store plattformen som stenges helt ned i landet.

Powered by Labrador CMS