Den typiske journalist

(Bergen) - Den typiske journalist er en middelaldrende mann med høy lønn og god utdannelse, som ikke synes det er for mye sex på tv, fortalte valgforsker Frank Aarebrot til deltakerne på Media 2000 i Bergen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frank Aarebrot presenterte nettopp undersøkelsen som Opinion har gjort for Media 2000. Hovedtema for undersøkelsen var å finne ut om mediene og journalistene er i takt med sine lesere, lyttere og seere.

Sosialistisk flertall

Undersøkelsen avdekke likheter og ulikheter i holdningene til medienes innhold. En tilsvarende undersøkelse ble gjort under forrige mediefestival og da fikk vi blant annet vite at SV er det nest største journalistpartiet og at nesten ingen stemmer Fremskrittspartiet.

Årets tall viser samme tendens, bare at denne gangen er det ingen som stemmer Frp. Ap og SV ville tilsammen fått 55 prosent av de spurte journalistenes stemmer.

Hva de leser

Den typiske journalist, kunne Aarebrot fotelle, er en middelaldrende mann, med høy lønn og god utdannelse, som ikke synes det er for mye sex på tv. På topp når det gjelder journalisters mediebruk ligger NRK 2 tett fulgt av Dagbladet, TV 2, Aftenposten, VG og andre NRK-kanaler.

Dette er ikke i overenstemmelse med publikums mediepreferanser. Dagbladet er klart «overlest» blant journalister, og det samme gjeder for Aftenposten og VG. Det er også flere journalister som foretrekker NRK P1 , NRK P2 og NRK 1 enn blant publikum.

«Bruk P2»

De organene journalister bruker minst i forhold til publikum er TV Norge, P4, Radio 1 og TV3.

Innholdmessig mener journalistene at avisene er mest interessante, men blant de elektroniske mediene forterekker de P2.

- Mitt råd til politikerne må derfor være å la seg intervjue i P2. Da er de sikret at andre pressefolk hører på dem, selv om resten av befolkningen kanskje ikke er så interesserte, sier Aarebrot.

Powered by Labrador CMS