Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, forteller at Fritt Ord og presseorganisasjonene sammen finansier Baneheia-prosjektet.

Medienes Baneheia-granskning blir utvidet – knytter til seg forsker

Skal presentere rapport om medienes dekning av Baneheia-saken tidlig i høst.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst ble det kjent at seniorrådgiver i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, skal lede en gruppe som skal gjennomgå norske mediers dekning av Baneheia-saken.

Nå er finansieringen klar, og prosjektet har også knyttet til seg forsker Kjersti Thorbjørnsrud ved Institutt for samnfunnsforskning.

Klare til høsten

Planen til Baneheia-gruppa er å få klar en rapport som grunnlag for diskusjoner og seminarer, tidlig på høsten i år. Det forteller generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, til Journalisten.

– Målet er å få til noe som mediene kan kunne bruke i kommende saker.

Dermed har man landet på et prosjekt der forsker Thorbjørnsrud skal analysere data fra Retriever om kildebruk og en undersøkelse med spørsmål til norske redaksjoner.

– Der stilles det spørsmål om vurderinger i redaksjonen, kildebruk og så videre. Den interne undersøkelsen er det Arne Jensen som leder, og i tillegg til tallene vil Thorbjørnsrud gjennomføre en kvalitativ analyse, sier Floberghagen.

Fritt Ord er med

Prosjektet skal finansieres av presseorganisasjonene sammen med stiftelsen Fritt Ord, og Thorbjørnsrud står for den uavhengige, eksterne delen av prosjektet.

Foruten Jensen består gruppen av Karianne Solbrække (TV 2), Eirin Eikefjord (Bergens Tidende), Espen Skoland (tidligere Discovery), Hans Petter Aas (Stavanger Aftenblad) og Trond Idås (Norsk Journalistlag).

I mandatet fra Norsk Presseforbund heter det at gruppen har ansvar for presseorganisasjonenes overordnede oppfølging av Baneheia-saken, og har i oppgave å:

  • Planlegge og bestille en spisset undersøkelse av redaksjonenes dekning av saken.
  • Be de relevante mediene om å svare på sentrale spørsmål om dekningen, som også kan samles i et skriftlig materiale for ettertiden.
  • Planlegge og gjennomføre et åpent seminar med mediekritikere og aktuelle redaksjoner, med vekt på å løfte sentrale spørsmål om dekning og manglende dekning av saken.
Powered by Labrador CMS