Geir Engen. Foto: Kristin Svorte
Geir Engen. Foto: Kristin Svorte

– Full seier for opphavsretten

Medieovervåkeren Meltwater News må ut med 4,4 millioner til utgivere og opphavspersoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mediebedriftenes Klareringstjeneste seiret i Oslo tingrett. Avgjørelsen er viktig for mediebedriftene og opphavsmennene, som i hovedsak er NJs medlemmer. Dommen, som kom i går, ga Klareringstjenesten medhold i at medieovervåkernes indeksering og bruk av MBL-bedriftenes innhold krever avtale om vederlag.

Kildemakt

Det faktum at nyhetsovervåkeren Meltwater News ikke fikk medhold i at deres tjeneste ikke krever samtykke fra rettighetshaverne, anser vi som en full seier, sier daglig leder i Klareringstjenesten, Geir E. Engen.

Han mener dommen befester kildenes kontroll over eget innhold og bruken av dette. Engen kaller dommen en viktig seier for rettighetshaverne.

I dommen heter det at verken konkurranselovgivningen eller ytringsfriheten setter noen skranker for Klareringstjenestens krav om avtale. Meltwater News pålegges å betale 3,75 millioner kroner i form av inndratt nettofortjeneste i perioden 15. oktober 2008 til 25. mai 2009, inkludert renter. I tillegg kommer dekning av Klareringstjenestens saksomkostninger på 650.000 kroner.

Viste til Google

Striden startet da Meltwater News bestemte seg for å nekte å betale vederlag til Klareringstjenesten. Meltwater hadde tidligere avtale med Klareringstjenesten, for årene 2004-2007, men ville ikke fornye avtalen i 2008. Selskapet ønsket en rettslig vurdering av grunnlaget for Klareringstjenestens virksomhet og innleverte stevning i fjor høst.

Meltwater mente at selskapet ikke lenger trengte å betale vederlag for elektroniske kopier som blir formidlet til kundene. Ifølge Meltwater må klarering enten gjelde alle eller ingen aktører, og selskapet viste blant annet til at Google News ikke betaler i dag.

Skille

Klareringstjenesten skiller mellom det private markedet og næringsdrivende. For privat bruk krever selskapet bare klarering. Men for næringsdrivende aktører, som tar seg betalt av sine kunder, krever de i tillegg vederlag.

Meltwater News markedsfører seg som en dominerende aktør i Norden med 47 kontorer verden over og over 14.000 kunder globalt. Hadde selskapet fått medhold i rettsapparatet, kunne saken ha skapt presedens i markedet. Klareringstjenesten risikerte da å miste betydelige deler av sin inntekt.

Klareringstjenesten har avtaler med Visma, Infopaq, Intermedium, Opoint, Cision Norge og Retriever Norge.

Powered by Labrador CMS