FENGSLET: Moheeb Alnawaty forsvant i Damaskus i januar 2011. Ifølge politikilder sitter han i fengsel. Foto: Sigurd Aarvig

Forsvunnet i 29 måneder

NJ og Norsk PEN krever den norske statsborgeren Moheeb Alnawaty løslatt fra fengsel i Syria.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ingen har hørt fra journalisten og forfatteren Moheeb Alnawaty siden han forsvant i Syrias hovedstad Damaskus i januar 2011. På bakgrunn av opplysninger fra Interpol om at seksbarnsfaren sitter fengslet i Syria har sendte Norsk Journalistlag og Norsk PEN denne uka et felles brev til Syrias ambassade i Stockholm.

– Alvorlig brudd

I brevet påpeker lederne for de to organisasjonene, Thomas Spence og William Nygaard, at det er et alvorlig brudd på menneskerettighetene å la en person sitte fengslet i 29 måneder uten tiltale eller rettssak. De ber den syriske ambassaden om å bidra til at Alnawaty blir satt fri.

– NJ har også tatt opp saken med den internasjonale journalistorganisasjonen IFJ, som igjen har presset på gjennom ulike kanaler for å få vite hva som er situasjonen for Alnawaty. Blant annet gjennom den palestinske journalistorganisasjonen. Men det har vist seg å være vanskelig. Det er også veldig viktig at norske myndigheter følger opp og bruker alle sine kanaler og kontakter for å få Alnawaty hjem, sier Spence til Journalisten.

Skrev bok om Hamas

Alnawaty er en godt kjent journalist og forfatter i de palestinske områdene. Blant annet var han med på å etablere den palestinske journalistorganisasjonen i Gaza, der han tidligere var bosatt.

Alnawaty skrev boken «Hamas from Within» i 2002, og er en av grunnleggerne av The Palestinian Journalists Syndicate i Gaza. Alnawaty er tre ganger blitt fengslet av israelske myndigheter for sitt virke som journalist, senest i 95 dager i 2003 etter utgivelsen av sin bok om Hamas.

Norsk statsborger

Etter Hamas’ valgseier i 2006 fikk han oppholdstillatelse i Norge, og han har bodd her siden 2008 med kone og seks barn. I romjulen 2010 reiste Alnawaty til Damaskus. Rett over nyttår, i januar 2011, mistet familien all kontakt med ham. Han ble meldt savnet gjennom Interpol 11. januar 2011.

I mai 2012 fikk Alnawaty norsk statsborgerskap «in absentia».

Etterlyst av ambassaden

Familie og venner i Norge og Midtøsten har lagt ned en stor innsats for å søke etter ham. Den norske ambassaden i Amman, som også har ansvaret for Syria, har etterlyst Alnawaty hos syriske myndigheter. Svaret de ansvarlige i Damaskus nekter å ha kjennskap til noen fengsling.

Men ifølge en opplysning som Kripos har delt med familien har politietterforskning avdekket at Alnawaty ankom landet og ble pågrepet «av sikkerhetsgrunner» 5. januar 2011.

Alawatys støttespillere har opprettet en egen Facebook-side med informasjon om hans forsvinning.

Powered by Labrador CMS