Morgenbladet:

Også Morgenbladet vil ha appellen på forsiden av papiravisen når den kommer på gaten fredag. Foto: Martin Huseby Jensen

Norsk avis-opprop europeisk suksess

Kampanje for å få EU til å hjelpe flyktningene og dempe krisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke tok Morgenbladet initiativ til en felles appell til Europas ledere. Avisene Die Zeit (Tyskland), La Repubblica (Italia), El Pais (Spania), Libération (Frankrike), The Independent og The I (England), Kathimerini (Kypros), Népszabadság (Ungarn), Denník N (Slovakia), Gazeta Wyborcza (Polen), Aftonbladet (Sverige) og Information (Danmark) publiserer i dag sammen med Morgenbladet oppropet i forkant av møtet mellom statsrådene i EU-landene i Brussel førstkommende mandag.

«Vår urolige fortid til tross, Europa må nå vise at det er et forent kontinent bygget på prinsippene om solidaritet, likeverd og frihet», heter det i appellen som du kan lese her.

Avisene lister seks punkter som de ber lederne ta tak i. Deriblant å sørge for at flykningene må få enklere, tryggere og mer praktiske måter å søke asyl i Europa på uten å risikere livet. At det må vises solidaritet med landene ved Europas yttergrenser. Støtte en mer rettferdig fordeling av flyktninger mellom EU-landene.

Anna B. Jenssen har sammen med Lena Lindgren i Morgenbladet arbeidet med appellen. Hun ser at responsen har vært overveldende. Libération i Frankrike var tidlig på banen. Det bidro ifølge Jenssen med god drahjelp overfor de andre avisene. Alle har ikke svart, eller ikke svart i tide. Det gjelder blant annet greske aviser som initiativtakerne kom i kontakt med først etter at appellen var på plass.

– Dette er ikke et problem som kan løses i den norske offentligheten eller på nasjonalt nivå alene. Det er en krise som må løses internasjonalt. Jean-Claude Junker (president i EU-kommisjonen, red.anm.) og Angela Merkel har vært ute og startet diskusjonen i Europa. Derfor tror jeg mange avisene ble med. Diskusjonen er like aktuell der som her. Spesielt glade er vi for at Ungarn er med. De trykker appellen i morgen. I Ungaren er diskusjon vanskeligere og mye hardere. Kravene vil være mer omstridt der, sier Jenssen.

Hun forteller at redaktør András Murányi i Népszabadság i Ungarn svarte etter et par dager.

Både Liberation og Information har oppropet på forsiden i dag.

 

Powered by Labrador CMS