Forbauset over Muhammed-argumentasjon

Per Edgar Kokkvold aksepterer norske avisers nei til Muhammed-tegning. Men argumentasjonen synes generalsekretæren i Norsk Presseforbund blir syltynn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er enhver redaktørs rett å selv vurdere om de vil publisere Kurt Westergaards Muhammed-karikatur eller ei. Men jeg er forbauset over at så mange begrunner sin holdning med at det ikke har noen journalistisk relevans å publisere tegningen. Jeg registrerer jo hver dag at avisene publiserer mye med langt mindre journalistisk relevans enn denne saken, sier Per Edgar Kokkvold.

Støtter de som gjør det

Samtidig som Kokkvold er klar på at han respekterer norske redaktørers avgjørelse om ikke å publisere Muhammed-tegningen, er han like klar på at han ville ha støttet de avisene som velger å publisere karikaturen.

– Retten til å utfordre politiske og religiøse dogmer er helt sentrale for ytringsfriheten i vårt samfunn, og det er viktig at vi ikke lar noen være i tvil om dette, sier Kokkvold.

Mens generalsekretæren ikke vil si noe mer konkret enn dette om hva norske redaktører bør gjøre, er han ikke i tvil om at de danske avisene gjør helt rett når så mange i dag velger å publisere Westergaards Muhammed-karikatur.

– Situasjonen i Danmark er annerledes enn her hos oss. Jeg mener at danske mediers beslutning om å publisere bildet ikke bare er riktig, men også nødvendig. Det er en viktig markering mot dem som vil true mediene til taushet, sier Kokkvold.

Dagbladet fjernet bildet

Dagbladets redaktør Anne Aasheim er en av dem som har forsvart ikke-publiseringen med at det ikke er journalistisk relevant nok. Likevel lå Muhammed-karikaturen ute en stund på Dagbladets nettsider i går, før den ble fjernet. Det forklarer Even Teimansen, redaktør i Dagbladet.no, med at selve publiseringen var et arbeidsuhell.

– Bildet ble lagt på av en medarbeider som ikke var helt orientert om vår avgjørelse om ikke å publisere Muhammed-tegningen. Straks jeg ble klar over hva som hadde skjedd, tok jeg den personlig vekk, sier Teimansen som mener Kokkvolds utsagn om «journalistisk relevans» blir noe mangelfull, i denne sammenheng.

– Dette er en sammensatt sak, med mange faktorer som spiller inn. Vi har vurdert det dit hen at dokumentasjonsverdien av publisering ikke er stor nok i forhold til hensynet til den fornærmende effekten tegningen kan ha.

(Journalisten.no valgte i dag å gjengi Westergaards tegning.)

Powered by Labrador CMS