Stående applaus for resolusjonen mot utbytte på Norsk Journalistlags landsmøte. Foto: Birgit Dannenberg

Samlet mot utbytte

GARDERMOEN (Journalisten): NJ vil slåss mot eiere som tar utbytte i bedrifter som kutter redaksjonelle stillinger av økonomiske grunner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det slår landsmøtet fast i en resolusjon som i ettermiddag ble vedtatt til stående applaus. NJs høyeste organ viser til at perioder med store overskudd med jevne mellomrom etterfølges av nedgangstider. Og mener det er helt nødvendig at eierne erkjenner sitt publisistiske ansvar og «avstår fra overilte, kortsiktige og irreversible grep, som er egnet til å svekke medienes og journalistenes evne til å utføre sitt samfunnsoppdrag».

Avstå

«Norsk Journalistlag vil slåss kompromissløst mot eiere som tar ut utbytte i bedrifter som kutter redaksjonelle stillinger på grunn av inntektssvikt. Eierne må avstå fra eller sterkt begrense utbyttet eller uttak av egenkapital i krisetider», heter det i uttalelsen, som også krever at redaktørene er lojale mot sitt publisistiske ansvar og står opp mot urimelige krav fra eierne.

Edda

I et annet vedtak sier NJ også nei til tapping av egenkapitalen i Edda, og tar «sterk avstand fra Edda Medias vedtak om å ta ut nærmere 800 millioner kroner av datterbedriftenes egenkapital i konsernbidrag i forbindelse med årsregnskapene for 2008. Denne kapitalen er bygget opp gjennom flere tiår som et sikkerhetsnett for dårlige tider».

Kvalitet

For egen del lover NJ at organisasjonen å kjempe for arbeidsforhold som gir grunnlag for journalistisk kvalitet.

«Norsk Journalistlags medlemmer og tillitsvalgte godtar ikke arbeidsforhold som svekker det enkelte medlems mulighet, plikt og rett til å overholde kravene og kriteriene for god journalistikk i Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten. Vi må stå imot alle former for press som kan svekke arbeidsforholdene, muligheten til å utføre det journalistiske håndverket og muligheten til å verne om den journalistiske kvaliteten» heter det videre.

Støtteordning

Landsmøtet krever også at myndighetene øker og utvider dagens mediestøtteordninger for å sikre medienes evne til å utføre sitt samfunnsoppdrag også i en økonomisk krisetid.

Powered by Labrador CMS