Thomas Spence. Foto: Birgit Dannenberg
Thomas Spence. Foto: Birgit Dannenberg

– Grotesk

NJ vil ta tak i bonusen til Tun Medias Terje Bertheussen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lokalavtalen er sagt opp og det er kuttet i bemanningen og lønningene til de ansatte i Nationen. Samtidig skriver Dagens Næringsliv at administrerende direktør Terje Bertheussen i Tun Media fikk en bonus på 1,4 millioner kroner i juni.

Dårlig lederstil

Bonusen karakteriseres som nesten absurd av klubbleder Berit Strøyer Aalborg i Nationen. Nestleder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence går enda lenger.

– Det virker nesten grotesk når noen ledere tar ut store bonuser eller lønnstillegg i perioder hvor de ansatte journalister blir tvunget til å gi fra seg sine goder. Det er dårlig lederskap og dårlig for bedriften, og for leserne, fordi det bidrar til en svekket kampkraft i bedriften i en tøff tid, sier Spence.

Kuttene i godene til de ansatte skjer bare noen måneder etter at Tun Media, som også eier Bondebladet i tillegg til Nationen, kjøpte lokalavisen Valdres. Da fortalte Bertheussen at Tun Media har 250 millioner kroner i krigskassen til oppkjøp, og at direktøren virkelig kunne tenkt seg å kjøpe avisgruppen Jæren avis.

Pennestrøk

Nestleder Spence mener det er spesielt å ta ut såpass store summer når ansatte i bedriften må stå på så lenge remmer og tøy holder. Han er svært lite begeistret over at Bertheussen tar imot bonusen samtidig som at man kutter i de ansattes goder i lokalavtalen.

– Disse blir fjernet med et pennestrøk, kanskje for alltid. Det reagerer NJ på og vil ta opp overfor både Tun og MBL. Det er provoserende at en part ensidig fjerner lokalavtalen som er blitt forhandlet fram gjennom mange år. Vi håper at Tun Media besinner seg, sier nestlederen.

Tap-tap

Han viser til at ledere i andre norske mediebedrifter, som Aftenposten og NHST, har gitt avkall på hele eller deler av sine ekstra goder i tøffe tider hvor budsjettene strammes inn og lønningene til de ansatte kuttes. Han karakteriserer slike tiltak som kloke handlinger. Spence mener bonusutbetalingen til Bertheussen er et eksempel på noe som ikke ønskes mens markedet er som det er, og kaller det for en tap-tap-situasjon.

Selv om Bertheussen kanskje fortjener en påskjønnelse for å ha snudd underskudd til overskudd, mener Spence at dette ikke var måten å gjøre det på.

– Han har gjort en god jobb om han har snudd det, slik det står omtalt. For det fortjener han lønn og har krav på rettighetene han har i sin avtale. Det er likevel dårlig ledelse å ta imot alt og pukke på sine rettigheter, og samtidig frata de ansattes rettigheter.

Det har ikke lyktes Journalisten å komme i kontakt med Terje Bertheussen.

Powered by Labrador CMS